28. Septembra 2019.

Luksuz je dobiti posao u javnim institucijama

Big Portal

Da bi se uopšte mogla sprovesti transparentnost u zapošljavanju, svaki detalj ponaosob mora biti u skladu sa zakonima i pravilima, kažu stručnjaci. Prema najnovijim istraživanjima, koje je sprovela Antikorupcijska mreža (ACCOUNT) u BiH, netransparentno zapošljavanje u javnim institucijama je javna tajna.

Izričito tvrde da te institucije služe prije svega za uhljebljavanje stranačkih kadrova i rodbine.

  • Svi procesi zapošljavanja teku u tom smjeru da se oni namještaju, ili na neki način prilagođavaju onima koji trebaju biti primljeni, a ne onim poslovima koji se trebaju obavljati i zbog čega se zapravo i otvaraju radna mjesta, kaže direktor Antikorupcijske mreže Eldin Karić.

Od svega navedenog, kaže Karić, najgore je što se ostavlja sloboda rukovodiocima u institucijama da odlučuju ko će biti primljen, i to bez obzira što je na prijavljenom konkursu neko ko zadovoljava sve neophodne uslove za zaposlenje.

Ovakve činjenice ne iznenađuju ni građane, koji znaju šta je to u većini slučajeva potrebno za zaposlenje.

  • Prije je bilo uvijek po birou, prvi idu, a sada samo ko ima para, plati, zaposli se i to je to. Treba 5-6 do 10 hiljada da se zaposli – neki su odgovori od anketiranih građana.

Na naše pitanje može li se to spriječiti, anketirani građani odgovaraju – Može, ali ovako ne ide. Nema države!

Na pitanje kako se netransparentnosti može stati u kraj, iz ACCOUNT-a kažu: – Suština je u tome da ne postoje procedure kojima bi se preveniralo i na koji način bi se to spriječilo, a isto tako da ne postoji volja u institucijama da na neki način te stvari regulišu i da uvedu te potrebne procedure.

Ništa optimističniji nisu ni u Transparensi internešnelu BiH. Kažu da dobijaju žalbe građana, čak i tamo gdje je predviđen postupak javnog oglašavanja, ali da je najveći problem činjenica da u velikom broju javnih institucija, odnosno javnih preduzeća i ustanova, uopšte nije ni predviđeno javno oglašavanje.

  • Mi smo ranije dobijali veliki broj prijava građana na netransparentne i nepravilne procedure zapošljavanja. U posljednje vrijeme se taj broj nešto smanjio, i čini se da je to više zbog toga što su brojni građani odustali uopšte od radnih mjesta u javnoj upravi i javnom sektoru, prije nego da je problem riješen. To nam ukazuje da građani smatraju da u startu nemaju mogućnost da se zapošljavaju pod jednakim uslovima – kaže Uglješa Vuković iz TI.

Stati ovome u kraj, biće veoma teško, smatraju stručnjaci. Dodaju da bi prvi potez trebali povući političari u BiH, ali i da to nije moguće bez određenog pritiska sa strane, koji za sada i ne postoji ili je veoma dobro zaustavljen.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare