Lukašenko: Zlato vraćeno iz inostranstva, sve do poslednjeg grama - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lukašenko: Zlato vraćeno iz inostranstva, sve do poslednjeg grama

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko kaže da je bila strateški ispravna odluka da se iz inostranstva u zemlju vrate sve zlatne rezerve.

“Bravo za Nacionalnu banku i vladu. Pre tri meseca sam dao zadatak da se sve zlatne i devizne rezerve vrate u zemlju, posebno zlato. U zemlju je vraćeno sve do poslednjeg grama zlata”, rekao je Lukašenko.

Beloruski lider je istakao da zemlja ima dovoljno rezervi da održi kurs nacionalne valute na prihvatljivom nivou, a pohvalio je Nacionalnu baku i Savet ministara, koji još nisu “stvarno” počeli da koriste zlatne rezerve, prenosi Sputnjik.

Lukašenko smatra da upravo zbog toga nema katastrofalne situacije sa kursom nacionalne valute.

Istovremeno je priznao da u “pojedinim menjačnicama u zemlji nekad može nedostajati novca u gotovini” i dao je nalog centralnoj banci da ispravi tu situaciju.

Prema podacima Nacionalne banke Belorusije, početkom 2020. godine zlatne rezerve zemlje su iznosile 42,2 tone. Prvog januara ukupne zlatne i devizne rezerve zemlje iznosile su 9,39 milijardi dolara, a 1. avgusta 8,86 milijardi.

Kako su objasnili iz beloruske Nacionalne banke, zlatne rezerve nalaze se u obliku zlatnih poluga. Njima upravlja banka i deo su Državnog fonda plemenitih metala Belorusije.

Danas objavljeno

Istorijski trenutak: Banijska kuća za pomoć građanima koji su POGOĐENI ZEMLJOTRESOM

D

Tlo ne miruje: U okolini Skoplja zabilježena SERIJA ZEMLJOTRESA

D

Teška saobraćajna nesreća u Hrvatskoj: Učestvovala tri vozila, JEDNA OSOBA POGINULA

D

Ostavite komentar