4. Marta 2022.

Lukašenko potpisao – stiže nuklearno oružje

Big Portal

Sve informacije o dešavanjima u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Na referendumu u Belorusiji odobren je novi ustav, kojim zemlja odustaje od svog nenuklearnog statusa, u vreme kada je ta bivša sovjetska republika postala polazna tačka za ruske trupe koje napadaju Ukrajinu, objavile su ruske novinske agencije.

Beloruska izborna komisija je objavila da je 65,2 odsto onih koji su izašli glasalo za.

Novi ustav omogućuje nuklearno oružje na beloruskom tlu po prvi put otkako ga se zemlja odrekla nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Zapad je već ranije objavio da neće priznati rezultate referenduma, koji se održava usled sveopšteg obračuna s beloruskom opozicijom i protivnicima Lukašenkovog režima. Prema rečima aktivista za ljudska prava, trenutno je u Belorusiji više od hiljadu političkih zatvorenika.

Referendum je podstakao antiratne proteste u nekoliko gradova. Najmanje 290 osoba je privedeno, rekli su aktivisti za ljudska prava.

Masovni protesti izbili su 2020. nakon spornih izbora za koje opozicija tvrdi da su bili namešteni. Nakon što je Lukašenko pokrenuo nasilnu akciju protiv demonstranata, protesti su uglavnom utihnuli.

U nedelju je, govoreći na biračkom mestu, Lukašenko rekao da bi mogao tražiti od Rusije da vrati nuklearno oružje Belorusiji.

“Ako (Zapad) prebaci nuklearno oružje u Poljsku ili Litvaniju, na naše granice, onda ću se obratiti Putinu da vrati nuklearno oružje koje sam dao bez ikakvih uslova“, rekao je Lukašenko.

Lukašenko je rekao da je danas dva sata razgovarao sa Putinom.

Tema su bili specijalna operacija u Ukrajini i zapadnim sankcijama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare