Lukašenko: Minsk spreman da vrati izbjeglice ako to žele - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lukašenko: Minsk spreman da vrati izbjeglice ako to žele

Minsk je spreman da vrati izbjeglice u njihove domovine ako promijene mišljenje u vezi sa ulaskom u EU, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

On je naglasio da migranti ne žele da se vrate kući, prenosi Belta.

“Bjelorusija pokušava da ubijedi migrante koji žive u kampovima nedaleko od njene zapadne granice da se vrate kući, ali bez uspjeha”, rekao je Lukašenko.

Lukašenko je upozorio da će Bjelorusija preuzeti mjere odmazde u slučaju novih sankcija bloka protiv Minska.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj rekao je da se nada da će EU proširiti sankcije protiv Minska, koje će obuhvatiti avio-kompanije, turističke agente i druga lica umiješana u prevoz migranata u Bjelorusiju.

Borelj je po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu rekao da je poručio ministru spoljnih poslova Bjelorusije proteklog vikenda da je situacija na granici sa EU potpuno neprihvatljiva i da je potrebna humanitarna pomoć.

Lukašenko je negirao optužbe protiv Bjelorusije o blokiranju pristupa humanitarnoj pomoći za izbjeglice na granici, prenosi Belta.

Hiljade migranata okuplja se u Bjelorusiji u pokušaju da pređu granicu i uđu u EU, ali su i dalje blokirani na ničijoj zemlji na veoma niskoj temperaturi.

Danas objavljeno

Ispred suda u Bonu ostavljena odsječena ljudska glava

M.

Prva reakcija Rusije poslije odluke Turske da podrži članstvo Finske i Švedske u NATO

M.

Dječak preminuo u automobilu, baka ga zaboravila

M.

Ostavite komentar