Lubenica DIJETA: Radost za bubrege i sreća za pritisak! - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Lubenica DIJETA: Radost za bubrege i sreća za pritisak!

Letnju trpezu obavezno obogatite kriškom ili dve lubenice.

Ovo povrće sadrži visok procenat vitamina C koji podiže imuni sistem, što je veoma značajno u vreme pandemije, a istovremeno smanjuje se i rizik od srčanog udara i pojave ćelija raka. Značajan hranljivi sastojak lubenice je i citrulin – amino-kiselina. Ona se u telu pretvara u arginin, koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi.

Lubenica smanjuje bol u mišićima

Citrulin iz lubenice pomaže i u smanjenju bola u mišićima nakon treninga, jer šireći krvne sudove, on smanjuje napetost muskulature i poboljšava snabdevanje tkiva kiseonikom.
Budući da citrulin pomaže u proširivanju i opuštanju krvnih sudova, on ima moć i da smanji visok krvni pritisak.Lubenica čisti crevaLubenicom se najbolje pročišćavaju creva, krvni sudovi od masnih naslaga, a pomaže i normalizaciju mikroflore i uspostavlja pH ravnotežu krvi.

Lubenica je značajna i zato što pomaže da ostanemo hidrirani kada su visoke spoljne temperature. Uz to, vlakna koja sadrži dobra su za probavu.

Lubenica čisti bubrege

Značajna dobrobit koju donosi lubenica u ishrani je i ta da čisti bubrege od višegodišnjih naslaga, poboljšavajući njihovu funkciju i utiče direktno i indirektno na čišćenje i bolju funkciju zglobova i kičme.

Čišćenje lubenicom omogućava i oslobađanje od viška soli u svim delovima organizma gde se ona skuplja zbog zdravstvenih razloga ili prekomerne upotrebe.

Nutricionisti smatraju da se čišćenje može sprovoditi na više načina, a najbolje je jednu nedelju jesti samo lubenicu, uz eventualni dodatak dinje radi “razbijanja monotonije”.

Danas objavljeno

Šest stvari koje se događaju našem tijelu neposredno prije nervnog sloma

Zeljka

Kroketi od krompira – najbolji prilog mesu

Zeljka

BioNTek će koristiti tehnologiju mRNA protiv malarije

Zeljka

Ostavite komentar