21. Jula 2021.

Lubenica DIJETA: Radost za bubrege i sreća za pritisak!

Big Portal

Ovo povrće sadrži visok procenat vitamina C koji podiže imuni sistem, što je veoma značajno u vreme pandemije, a istovremeno smanjuje se i rizik od srčanog udara i pojave ćelija raka. Značajan hranljivi sastojak lubenice je i citrulin – amino-kiselina. Ona se u telu pretvara u arginin, koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi.

Lubenica smanjuje bol u mišićima

Citrulin iz lubenice pomaže i u smanjenju bola u mišićima nakon treninga, jer šireći krvne sudove, on smanjuje napetost muskulature i poboljšava snabdevanje tkiva kiseonikom.
Budući da citrulin pomaže u proširivanju i opuštanju krvnih sudova, on ima moć i da smanji visok krvni pritisak.Lubenica čisti crevaLubenicom se najbolje pročišćavaju creva, krvni sudovi od masnih naslaga, a pomaže i normalizaciju mikroflore i uspostavlja pH ravnotežu krvi.

Lubenica je značajna i zato što pomaže da ostanemo hidrirani kada su visoke spoljne temperature. Uz to, vlakna koja sadrži dobra su za probavu.

Lubenica čisti bubrege

Značajna dobrobit koju donosi lubenica u ishrani je i ta da čisti bubrege od višegodišnjih naslaga, poboljšavajući njihovu funkciju i utiče direktno i indirektno na čišćenje i bolju funkciju zglobova i kičme.

Čišćenje lubenicom omogućava i oslobađanje od viška soli u svim delovima organizma gde se ona skuplja zbog zdravstvenih razloga ili prekomerne upotrebe.

Nutricionisti smatraju da se čišćenje može sprovoditi na više načina, a najbolje je jednu nedelju jesti samo lubenicu, uz eventualni dodatak dinje radi “razbijanja monotonije”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare