LU "Zmijanje" osudilo snimanje uplašenog medvjeda - BIGportal.ba
Banja Luka

LU “Zmijanje” osudilo snimanje uplašenog medvjeda

Predstavnici Lovačkog udruženja “Zmijanje” iz Banjaluke osudili su postupak vozača, koji je vozilom u banjalučkom naselju Karanovac tjerao preplašenog medvjeda kolovozom u punoj brzini i pod dugim svjetlima i sve to snimao.

U objavi na Facebook stranici “Zmijanja” se navodi da je ovaj snimak prvo objavljen na instagram profilu “Crna hronika BiH”, nakon čega ga je nekoliko medija preuzelo i objavilo na svojim portalima kao senzacionalnu vijest.

“Naselje Karanovac se nalazi na području koje je autohtono stanište medvjeda. Potpuno je uobičajeno kretanje medvjeda tokom noći na ovom širem prostoru, kada često i prelazi saobraćajnicu. Zbog toga je na ovoj dionici puta postavljen i saobraćajni znak ‘divljač na putu'”, objavili su iz Lovačkog udruženja “Zmijanje” Banjaluka.

Iz Udruženja su naveli i da je vozač, vjerovatno nesmotreno, jurio nesrećnu životinju do iznemoglosti, te da nije bio svjestan posljedica koju je mogao izazvati u slučaju nailaska drugog vozila iz suprotnog smjera ili nasrtaja uplašene i dezorjentisane životinje na čovjeka koji se vidi na snimku.

Srećom, kažu u “Zmijanju”, ovaj događaj prošao je bez posljedica.

“Apelujemo na vozače da obrate pažnju na saobraćajne znakove na putu, te da u sličnim slučajevima zastave vozilo i sačekaju da se divljač mirno udalji”, navodi se na Facebook stranici “Zmijanja”.

Snimak medvjeda koji trči ispred automobila u naselju Karanovac izazvao je veliku pažnju banjalučke javnosti, a medvjed je nedavno primijećen i u blizini Starčevice.

Lovci su i tada banjalučkim medijima izjavili da je šire područje tog naselja i Ponira autohtono stanište medvjeda, te posavjetovali ljudima da se, u slučaju susreta sa medvjedom u prirodi, mirno udalje u suprotnom pravcu i nipošto ne prilaze mečićima ako ih sretnu odvojene od majke.

Danas objavljeno

Odbornici SNSD-a kažnjena – prekršila mjere izolacije

M.

Dom zdravlja Banjaluka: Plan vakcinacije za period od 18. do 23. oktobra

M.

Zbog kvara na vrelovodu, bez grijanja veći dio grada Banjaluka

M.

Ostavite komentar