Lošiji rezultati male mature nego lani: Najbolje znanje pokazali učenici u Hercegovini - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Lošiji rezultati male mature nego lani: Najbolje znanje pokazali učenici u Hercegovini

Rezultati eksperimentalne male mature, koju su u junu radili učenici devetih razreda u 94 osnovne škole u Republici Srpskoj, pokazuju da su najbolji bili učenici iz Hercegovine, potvrđeno je “Nezavisnim” u Republičkom pedagoškom zavodu RS.

Rezultati eksperimentalne male mature, koju su u junu radili učenici devetih razreda u 94 osnovne škole u Republici Srpskoj, pokazuju da su najbolji bili učenici iz Hercegovine, potvrđeno je “Nezavisnim” u Republičkom pedagoškom zavodu RS.

Isti podaci govore da su najslabiji bili đaci iz Sarajevsko-romanijske regije, te da je matematika odrađena lošije od srpskog jezika.

“Učenici iz Hercegovine su srpski jezik uradili 63,55 odsto, dok im je uspjeh iz matematike bio 39,92 odsto. Učenici iz Sarajevsko-romanijske regije su imali uspjeh iz srpskog jezika 53,11 odsto, a iz matematike 24,17 odsto”, istakli su u Zavodu.

Prema njihovim riječima, prošle godine na uzorku od 21 škole rezultat iz srpskog jezika je bio približno isti, a iz matematike blizu 40 odsto.

“Može se utvrditi da su rezultati eksperimentalne male mature ove godine malo slabiji nego prošle godine, a nakon analize po školama biće utvrđeno zbog čega”, navode u Zavodu te dodaju da su zbirke zadataka školama dostavili još početkom februara. Naglasili su da je ove godine eksperimentalna mala matura rađena u 94 osnovne škole.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kazao je za “Nezavisne” da je, kada je u pitanju eksperimentalna mala matura, motiv djece najupitniji.

“Mala matura je bila 5. i 6. juna, a oni su školu završili ranije i onda je veoma teško motivisati djecu jer oni znaju da im to ništa ne znači. Tu je najupitniji motiv djece”, smatra Popržen.

Naveo je da je osnovni cilj da sama procedura male mature bude dovedena do savršenstva.

“To će im kasnije biti mjerilo za upis u srednje škole. Najbitnije u proteklih četiri-pet godina koliko mi to sprovodimo jeste da se uvježba procedura i da tu ne bude proceduralnih grešaka jer ih ne smije biti”, istakao je Popržen.

Danijela Mrda, predsjednica Aktiva direktora sarajevsko-romanijske, donjopodrinjske i starohercegovačke regije, rekla je da je najvažnije da procedura male mature bude izvježbana.

“Onog dana kada ona bude zvanična, u naredne dvije-tri godine, najvažnije od svega će biti da li smo sproveli proceduru u skladu s uputstvom o sprovođenju mature i akcenat je i bio upravo na kvalitetu sprovođenja i organizovanja iste”, naglasila je Mrda.

Što se samih rezultata tiče, smatra Mrda, upravo činjenica da su učenici svjesni da im mala matura ne utiče na upis u srednju školu je kod njih stvorila osjećaj neodgovornog odnosa prema pripremanju i vježbanju zadataka, iako su zbirke na vrijeme bile dostupne na stranici Zavoda.

“Mislim da to što rezultat nije uticao na upis u srednju školu i jeste kod učenika devetog razreda uzrok da ne pristupe vježbanju zadataka ozbiljno. Ako je srednja ocjena iz matematike 2,35 na nivou škola u RS – onda je i normalno što su rezultati takvi”, zaključuje Mrda.

Nezavisne

Danas objavljeno

Na parkingu na Dobrinji gorjelo šest automobila, uhapšena jedna osoba

V.R.

Italijan pokušao da se vakciniše sa lažnom rukom

V.R.

Beroš: Jasno je da će se omikron pojaviti u Hrvatskoj

V.R.

Ostavite komentar