Loše navike vozača – da li ste i vi "zavisnici"? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Loše navike vozača – da li ste i vi “zavisnici”?

Loše navike su neizostavan deo vožnje automobila, vrlo ih je teško iskoreniti, čak i kada njima direktno štetite svom vozilu.

Među najčešćih loših navika su konstantno držanje ruke na menjaču, dugo kočenje i često pritiskanje pedale za kočenje, kao i kretanje pre nego što zagrejete motor.

Jedna od najčešćih opasnih navika je držanje ruke na palici menjača, takozvano “odmaranje ruke”, bez obzira da li je manuelni ili automatski.

Na stranu što to vremenom može da ošteti mehanizam transmisije, opasnost se pre svega ogleda u kontroli upravljača.

U nepredviđenim situacijama, kada vozilo proklizava ili se volan brzo okrene, vrlo je teško izbeći neprijatnu situaciju upravljajući samo jednom rukom.

Slična opasnost preti i kod vozača koji su zavisnici od držanja cigarete ili telefona u ruci dok voze.

Navika predugog i čestog kočenja je takođe vredna pažnje. To pre svega dovodi do preterane i prerane potrošnje kočionih diskova i paknova, a niko ne voli bespotrebne troškove.

Osim toga, prečesto kočenje može i da vremenom izazove otkazivanje kočnica, a u slučaju nekvalitetnih kočionih elemenata, prilikom opasnih manevara mogu se čak i zapaliti.

Među navikama vozača koje svi mrzimo je i čuveno “nabijaje na branik”, koje može biti vrlo opasno za sve učesnike saobraćaja.

Jedna od glavnih preporuka stručnjaka je da se održava rastojanje između vozila na putu, ali kako to da se radi kada će se uvek naći neko pametniji koji će “uleteti” u prazan prostor.

Vozači često sami sebe dovode u opasnost jer ne popuštaju papučicu gasa pre ulaska u krivinu, pa nisu retka izletanja vozila čak i u optimalnim uslovima vožnje bez kiše, leda i snega.

Neki to smatraju mitom, drugi besmislicom, ali brojni stručnjaci tvrde da je greška kada se motor ne zagreje pre kretanja.

Kao i svaki drugi motor, i agregati koji se nalaze u automobilima najbolje rade kada se zagreju, a vozači skoro pa po pravilu kreću momentalno posle paljenja.

Iako su savremeni motori mnogo praktičniji kada je u pitanju ovaj element, i njima prija zagrevanje 2-3 minuta. S druge strane, postoje stručnjaci koji tvrde da je rad motora u leru takođe štetan.

B92

Danas objavljeno

Porsche Taycan treći najprodavaniji model

Vanja A

BMW debituje s „Neue Klasse“ u vidu električne serije 3 2025. godine

Vanja A

Gordon Murray T.50 zvuk kakav odavno nismo čuli (VIDEO)

Vanja A

Ostavite komentar