Loše navike koje uništavaju računare - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Loše navike koje uništavaju računare

Svaki računar bi trebalo da može da izdrži nekoliko godina duže, ako se dobro “ponašate” prema njemu. Ukoliko se vaš laptop pokvari ranije nego što smatrate da bi trebalo, vrlo je moguće da su neke vaše loše navike tome doprinijele.

Toplota je smrtni neprijatelj vašeg računara. Ako se računar previše zagrije, procesor može da uspori ili čak da se potpuno isključi, kako bi smanjio temperaturu. Duži rad na visokim temperaturama može smanjiti životni vek procesora, ventilatora i baterije, piše “PC Mag”.

Svi računari vremenom sakupljaju prašinu. Iako vam redovno čišćenje može pomoći, kao prvo, potrebno je da sprečite ulazak raznih čestica u računar. Na primjer, dim cigareta i krzno kućnih ljubimaca pogoršaće te probleme, a stavljanje desktop računara na pod obezbijediće da se više prašine, kose i drugih čestica usisa u uređaj.

Baterija vašeg laptopa može izdržati osam sati rada kada je nova, ali baterije se vremenom troše i nakon nekoliko godina to se može smanjiti na šest ili sedam sati rada.

Ovo je neizbježno, ali postoje načini da vek trajanja baterije produžite. Da biste produžili trajanje baterije laptopa, najbolje je da je kratko ispraznite i često punite. Ako primijetite da je baterija vašeg laptopa “nabrekla”, to je znak za zabrinutost.

A ako je baterija toliko “nabrekla” da pritiska kućište laptopa, stvarajući jaz između panela, moraćete da prestanete da koristite računar i zamijenite bateriju, da ne bi došlo do ozbiljnog kvara.

Držite računar na stolu ili na drugom podnožju, ako je ikako moguće, i pobrinite se da na ventilatorima za usisavanje postoje filteri.

(Telegraf.rs)

Danas objavljeno

Novi Dell monitori imaju izdižuću kameru i mikrofone sa utišavanjem buke

Vanja A

Novi MacBook Pro modeli bi mogli imati izrez u displeju

Vanja A

Hakeri ukrali 60 GB podataka – objavili video snimak kao potvrdu

V.R.

Ostavite komentar