Loše navike koje štete vašem računaru - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Loše navike koje štete vašem računaru

Ništa ne traje vječno – posebno tehnologija – ali računar vam može izdržati nekoliko godina duže ako se dobro ponašate prema njemu.

Kako da produžite vijek svom ljubimcu?

Ako se vaš laptop pokvari ranije nego što smatrate da bi trebalo, postoji šansa da su neke vaše loše navike tome doprinele.

Toplota je smrtni neprijatelj vašeg računara. Ako se računar previše zagreje, procesor može da uspori ili čak da se potpuno isključi, kako bi smanjio temperaturu. Duži rad na visokim temperaturama može smanjiti životni vijek procesora, ventilatora i baterije.

Za desktop računare rješenje je jednostavno: pobrinite se da vaš uređaj ima odgovarajući protok vazduha, sa dovoljno ventilacionih otvora i ventilatora da se hladni vazduh kreće kroz komponente. S druge strane, laptop zahtijeva malo više pažnje. Prenosivost dovodi do mnogih loših navika, poput stavljanja na pokrivač ili drugu mekanu površinu, što blokira protok vazduha ispod laptopa, a potencijalno i kroz laptop.

Kad god je moguće, koristite laptop na ravnoj površini, a prenosni stolovi su dobar način da se osigura da spriječite prekomjerno zagrijavanje uređaja. Osim toga, za laptopove važe ista pravila kao i za desktop računare – ne ostavljajte ih na vrućim mjestima (poput automobila po sunčanom danu) i povremeno ih čistite od prašine.

Svi računari vremenom nakupljaju malo prašine. Iako vam redovno čišćenje može pomoći, kao prvo, potrebno je da spriječite ulazak raznih čestica u računar. Na primjer, dim cigareta i krzno kućnih ljubimaca pogoršaće te probleme, a stavljanje desktop računara na pod obezbijediće da se više prašine, kose i drugih čestica usisa u uređaj. Držite računar na stolu ili na drugom podnožju, ako je ikako moguće, i pobrinite se da na ventilatorima za usisavanje postoje filteri.

Baterija vašeg laptopa može izdržati osam sati rada kada je nova, ali baterije se vremenom troše i nakon nekoliko godina to se može smanjiti na šest ili sedam sati rada. Ovo je neizbježno, ali postoje načini da vijek trajanja baterije produžite. Da biste produžili trajanje baterije laptopa, najbolje je da je kratko ispraznite i često punite. Ako primjetite da je baterija vašeg laptopa nabrekla, to je znak za zabrinutost. Ako se baterija toliko napuni da pritiska kućište vašeg laptopa, stvarajući jaz između panela, morate da prestanete da koristite računar i zamijenite bateriju, da ne bi došlo do ozbiljnog kvara.

(Pcmag/PCPress)

Danas objavljeno

Xiaomi Redmi Note 11 serija stiže u Europu 26. januara

Vanja A

Singapur zabranjuje reklame za kriptovalute i promociju u javnosti tvrdeći da je to visoko rizična investicija

Vanja A

Intel Z790 i B760 matične ploče za Raptor Lake CPU 13. generacije su već navedene na EEC-u

Vanja A

Ostavite komentar