Loša politika i komšijske svađe - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Loša politika i komšijske svađe

Zbog političkih sukoba i sve lošijih odnosa sa Srbijom i Hrvatskom, najviše trpe građani Bosne i Hercegovina, jer je ekonomska saradnja usporena, a sve više problema ima u komunikaciji i trgovini.

Hrvatska ne podržava hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bošnjački predstavnici žele da dižu ogradu na granici sa Srbijom, Srbija traži 40 kilometara kvadratnih od BiH, a na sve to, Pelješki most podigao je tenzije između BiH i Hrvatske.

Ovo su samo neki od aktuelnih problema koje imaju države, koje su nekad bile jedna.

Slušajući političare možemo zaključiti da je BiH u sve gorim odnosima sa svojim prvim komšijama, a stručnjaci smatraju da sve to zavisi od unutrašnjih aktera koji diktiraju te odnose.

Saglasan sa tim je i profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.

On smatra da je očigledno da BiH ima unutrašnju pukotinu kada je u pitanju saradnja sa drugima, a to se ne odnosi samo na region nego i na ostale globalne aktere kao što su SAD, Rusija, Kina…

– Postoje različite politike koje se vode u pojednima zajednicama u BiH, što nikako nije obećavajuće za BiH. Posljedice toga se već osjete, a to je upravo spora ekonomska saradnja. Ljudi indirektno pate, teže se komunicira, trguje i razmenjuje roba – objašnjava Šolaja.

Dodaje da su se svi indeksi kojima se mjeri stanje u BiH unazad nekoliko godina pogoršava.

– Tako da te države koliko god imaju neke interese nastoje da se BiH sve manje nameće kao teret, a to znači da je ona sve manje prisutna u njihovim unutrašnjim politikama – rekao je on.

Istoričar i diplomata, Slobodan Šoja, tvrdi da među zemljama nikada nema problema, već da je problem među ljudima.

– Tako je uvijek bilo, pogotovo kada je u pitanju Balkan. Od toga ko su lideri zemalja na Balkanu, zavisi kakvi su međuljudski odnosi. Puno bi bolje bilo ukoliko bi sve zemlje imale bolju ekonomsku i kulturolosku situaciju da bi mogli malo da se približe Evropi. Problemi koji postoje sa dvije glavne susjedne zemlje, a to je pitanje je najčešće pitanje granica – objašnjava Šoja.

On dodaje da ne treba nikakav poseban angažman političara da se ova situacija popravi.

– Pomirenje nije nikakav posao lidera političkih stranaka, za to je potrebno samo da se ponašamo normalnao. Mene ne treba niko miriti, jer nisam ni posvađan ni sa kim – rekao je Šoja, te dodao da BiH treba dirigente koji znaju note, jer ovi samo mlataraju.

Politički analitičar Vehid Šehić smatra da loši odnosi sa prvim komšijama pokazuju nezrelost domaćih političara.

– Sa onima sa kojima trebamo imati nabolje odnose mi imamo loše, a to pokazuje nezrelost, ne samo nas nego i naših suseda, jer regionalnu stabilnost određuju vlasti u ovim državama. Izgleda da postoji stepen nepovjerenja, nerazumijevanja što otežava naše odnose i otežava autorite ove vlasti – smatra Šehić.

On naglašava da države koje nisu spremne da sa prvim komšijama imaju dobre odnose, teško mogu da ih ostvare sa bilo kime.

– To je generelano problem u BiH, jer idemo iz krize u krizu, a sve se, što je posebno opasno, prenosi na neke etničke smjernice, što je aposlutno neprihvatljivo – rekao je on.

Šoja: Od Vardara do Triglava nema državnika

Šoja objašnjava da problema ima onoliko koliko se o njima priča, te da mudro državno rukovodstvo široj javnosti ne priča o svim problemima i ne širi tenzije da komšijama.

– Ima puno stvari koji su kod nas negativne, a pokušavaju se riješiti uz prisustvo medija. Osnova balkanske politike je da svađa mora biti javna, a ne privatna, a privatno su uglavnom svi koji se javno svađaju u dobrom odnosima. Tako da smo svi mi žrtve jednog fenomena u kome je priča o sukobljavanju postala i potreba da se dižu tenzije kako bi se homogenizirala masa. Imamo taj dodatni problem nismo te sreće da imamo vrhunske državnike. Siguran sam da od Vardara do triglavna nema državnika, nema osobe koja može da ponese tu titulu – zaključio je Šoja.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

V. Britaniju pogodio najveći štrajk: Pola miliona radnika napustilo radna mjesta

Vanja A

Na ivici rata… Proključalo je: Dignuti borbeni avioni

Vanja A

Procurio dokument: Ukrajinci sami oborili helikopter ministra unutrašnjih poslova?

Vanja A

Ostavite komentar