Loša optužnica protiv Mektića ekspresno postala kvalitetna - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Loša optužnica protiv Mektića ekspresno postala kvalitetna

Postupajuća tužiteljica Vedrana Mijović za dva dana ispravila sve nedostatke u optužnici protiv Dragana Mektića na koje je upozorio Sud BiH. Dalida Burzić za svega šest sati uspjela izanalizirati ključne od ukupno 185 dostavljenih dokaza

Dva i po dana bila su dovoljna Tužilaštvu BiH da otkloni sve nedostatke u optužnici protiv Dragana Mektića i drugih koju im je početkom sedmice vratio Sud BiH. I samo šest radnih sati bilo je potrebno sudiji za prethodno saslušanje Dalidi Burzić da izanalizira sve dokaze i utvrdi da u novoj, reduciranoj optužnici, postoji dovoljno osnovane sumnje da je bivši ministar bezbjednosti BiH počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

I onda je danas popodne Boris Grubešić u ime Tužilaštva BiH “žurno” informisao javnost da je od Suda BiH zaprimljena “potvrđena optužnica protiv Dragana Mektića i drugi.

Hitna istraga protiv doskorašnjeg ministra beubijednosti BiH koordinirana je u kabinetu glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

Prvo je izdata naredba Federalnoj uporavi policije da se provedu istražne radnje u vezi sa realizacijom Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između BiH i Crne Gore. U pitanju je projekat koji je finansirala EU, a koji je realiziran od 2015. do 2017. godine.

Nakon što je FUP Tužilaštvu BiH dostavio Informaciju o prikupljenim saznanjima, Gordana Tadić je predmet dodijelila tužiteljici Vedrani Mijović, kćerki dugogodišnjeg SNSD-ovog kadra – Slavka Jovičića Slavuja.

Postupajuća tužiteljica Vedrana Mijović za dva dana ispravila sve nedostatke u optužnici protiv Dragana Mektića na koje je upozorio Sud BiH. Dalida Burzić za svega šest sati uspjela izanalizirati ključne od ukupno 185 dostavljenih dokaza

Piše: Avdo Avdić
Dva i po dana bila su dovoljna Tužilaštvu BiH da otkloni sve nedostatke u optužnici protiv Dragana Mektića i drugih koju im je početkom sedmice vratio Sud BiH. I samo šest radnih sati bilo je potrebno sutkinji za prethodno saslušanje Dalidi Burzić da izanalizira sve dokaze i utvrdi da u novoj, reduciranoj optužnici, postoji dovoljno osnovane sumnje da je bivši ministar sigurnosti BiH počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlasti. I onda je danas popodne Boris Grubešić u ime Tužilaštva BiH “žurno” informisao javnost da je od Suda BiH zaprimljena “potvrđena optužnica protiv Dragana Mektića i drugi.

Žurna istraga protiv doskorašnjeg ministra sigurnosti BiH koordinirana je u kabinetu glavne državne tužiteljice Gordane Tadić. Prvo je izdata naredba Federalnoj uporavi policije da se provedu istražne radnje u vezi sa realizacijom Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između BiH i Crne Gore. U pitanju je projekat koji je finansirala EU, a koji je realiziran od 2015. do 2017. godine. Nakon što je FUP Tužilaštvu BiH dostavio Informaciju o prikupljenim saznanjima, Gordana Tadić je predmet dodijelila tužiteljici Vedrani Mijović, kćerki dugogodišnjeg SNSD-ovog kadra – Slavka Jovičića Slavuja.

“Trebalo bi lišiti slobode ministra Mektića”, reći će inspektorima FUP-a tužiteljica Mijović prenoseći želje svoje šefice Gordane Tadić.

Baš u tom periodu, Mektićev zamjenik Mijo Krešić, 3. oktobra 2019. godine, na očigled novinara Žurnala, sastajao se sa zamjenikom direktora FUP-a Ensarom Kormanom, pokušavajući od njega saznati kako napreduje predmet protiv Mektića čije je formiranje naredila upravo njegova rodica – Gordana Tadić.

Tačno dvadeset dana kasnije, Mektić je u intervjuu Oslobođenju kazao da ima informacije da je Gordana Tadić tražila njegovo hapšenje.

Kasnije će, prema dokumentima, Tužilaštvo BiH zatražiti od FUP-a dostavljanje izvještaja o počinjenom krivičnom djelu o ovom slučaju.

Kako Izvještaj protiv Mektića nije podnesen, glavna državna tužiteljica je odlučila da sama preduzme konkretne korake. I zato pretposljednjeg dana 2019. godine, Gordana Tadić naređuje tužiteljici Mijović da podigne optužnicu protiv Dragana Mektića i još tri osobe koje su bile angažovane u Ministarstvu bezbjednosti. Predmet je zadužila sudija za prethodno saslušanje – Dalida Burzić.

“Tužilac se u predmetnoj optužnici u okviru rezutata istrage nije osvrnuo na istragu na ispravan način. Iznošenje sadržajnih rezultata istrage na način kako je postupljeno u konkretnom slučaju, kao posljedicu bi imalo unošenje na glavni pretres sadržajnih rezultata tih dokaza mimo pravila kojima se dozvoljava odstupanje od načela neposrednog izvođenja dokaza na glavnom pretresu”, navela je u svom dopisu Tužilaštvu BiH sudija za prethodno saslušanje Dalida Burzić.

Ovaj dopis je Tužlaštvu BiH dostavljen u srijedu i Dalida Burzić je u svom dopisu navela da optužnica ne može biti potvrđena zbog nedostataka koje je utvrdila.

“Ovi nedostaci dostavljenu optužnicu čine manjkavom u formalno pravnom smislu, pa je iste neophodno otkloniti, da bi Sud mogao po predmetnoj optužnici donijeti svoju odluku, odnosno pristupiti analizi dostavljenih dokaza i utvrditi da li postoji dovoljan stepen osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret”, navela je sudija Burzić uz upozorenje da Tužilaštvo BiH ima rok od tri dana da ispravi sve ono što je suprutno zakonskim odredbama,

Onda je na scenu stupilo “žurno” djelovanje. Za manje od dva dana, Tužilaštvo BiH je stiglo “ispraviti” sve nedostatke optužnice, te je novu, uređenu optužnicu dostavilo u petak ujutro.

Iako je Dalida Burzić u svom prvom dopisu navela da će tek tada razmotriti navedene dokaze, te procijeniti da li postoji osnovana sumnja za potvrđivanje optužnice, ona je, za manje od šest radnih sati uspjela izanalizirati ključne od ukupno 185 dokaza koliko je u optužnici navela tužiteljica Vedrana Mijović.

No, odnosi Dalide Burzić i Milana Tegeltije, te njihove veze u predmetima “potkivanje” i Dženan Memić bili su savim dovoljan argument da se optužnica koja dva dana ranije nije valjala – ekspresno potvrdi. A onda je na scenu stupio Boris Grubešić. “Žurno”.

(Žurnal.info)

Danas objavljeno

Zaharova upozorila: Maloljetni Ukrajinci se suočavaju sa seksualnom eksploatacijom u Evropi

M.

Moskva: Kijevski režim pokušao da izvede napad dronom na Tulsku oblast

M.

Tramp: Ako pobijedim okončaću rat u Ukrajini za 24 sata

M.

Ostavite komentar