LOŠ UTICAJ NA ZDRAVLJE Zenica najzagađenija, u OVIM gradovim vazduh nezdrav za osjetljive grupe - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

LOŠ UTICAJ NA ZDRAVLJE Zenica najzagađenija, u OVIM gradovim vazduh nezdrav za osjetljive grupe

Prema podacima sa mjernih stanica jutros u 07.00 časova kvalitet vazduha u BiH je najlošiji u Zenici gdje je Indeks kvaliteta vazduha iznosio 185 i nezdrav je za stanovništvo.

Zbog navedene situacije u vezi sa kvalitetom vazduha u tom gradu, iz Eko Akcije navode kako je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve spoljne fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka napolju trebali bi izbjegavati i svi ostali.

U Sarajevu i Tuzli kvalitet vazduha jutros je nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, a Indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu je iznosio 114, u Tuzli 132, Jajcu 111, Lukavcu 129 i Visokom 142 i u tim gradovima je takođe nezdrav za osjetljive grupe.

S toga bi oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka napolju.

Za razliku od prethodnih dana u Ilijašu jutros je vazduh umjereno zagađen, a Indeks kvaliteta vazduha iznosio je 100, dok je Goraždu iznosio 72 i takođe vazduh je umjereno zagađen.

Indeks kvaliteta vazduha zasniva se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

(Avaz)

Danas objavljeno

Srbija: Ograničene cijene osnovnih životnih namirnica

M.

Maloljetnik iz Doboja prodavao falsifikovani novac

M.

Šta piše u dokumentu koji će se razmatrati na posebnoj sjednici NSRS

M.

Ostavite komentar