Lorde pomenula balkanske korijene, zaboravila na pradjeda, srpskog heroja - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Lorde pomenula balkanske korijene, zaboravila na pradjeda, srpskog heroja

Dve večeri zaredom, 17. i 18. juna, na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku, novozelandska pevačica Lorde održala je dva koncerta. Najavljena još u junu prošle godine,prvi je rasprodat u doslovno tri sekunde, rekli su organizatori, dok su ulaznice za drugi otišle za nekoliko minuta.

Višestruka dobitnica Gremija i jedna od najmlađih izvođačica koja je osvojila međunarodne muzičke top liste, Lorde je odgajena u pregrađu Devonporta, Oklend, zajedno sa starijom sestrom i mlađim bratom. Njeno pravo ime je Ela Marija Lani Jelić O’Konor, a pevačica i tekstopisac ima hrvatske, irske i srpske korene.

Njena majka, pesnikinja Sonja Jelić bila je udata za Vika O’Konora, dok je njen deda po majci, Đorđe, bio je srpski emigrant iz Dalmacije.

Njen pradeda je Srbin Branko Jelić, pilot koji je poginuo 6. aprila 1941. braneći Kraljevinu Jugoslaviju od bombardovanja, kao član posade 102. eskadrile Šestog lovačkog puk. Brankova supruga je bila Radmila, koja je posle njegove pogibije, rodila sina Đorđa Jelića i iselila se na Novi Zeland.

Krajem prošle godine srpska javnost se upoznala sa činjenicom da Lorde ima rodbinu u Srbiji, iako pevačica nikada nije pominjala srpsko poreklo.

Zbog podele imovine pokojnog junaka u njegovom rodnom mestu Majdan pod Rudnikom, budući da naslednici pokušali su putem medija da stupe u kontakt s porodicom pevačice Lord.

“Imanje se još vodi na našeg čukundedu Đorđa Jelića, koji je umro pred Drugi svetski rat. Bio je preduzimač, vinar. Njegov sin Branko i sva posada aviona 102. eskadrile 6. lovačkog puka Kraljevine Jugoslavije poginuli su 6. aprila 1941. braneći nebo Kraljevine Jugoslavije od Hitlera. Nemci su ga oborili kod Preševa. Familija dugo nije znala da je Branko mrtav. Cilj naše molbe je da dospemo do njegovih potomaka na Novom Zelandu! Ne tražimo ništa od njih, samo da preuzmu svoj deo imanja u Majdanu, da se okonča ova neobična rašomonijada”, ispričala je tada za Gminfo.rs. Gordana Atanasković Acović, rođaka pokojnog heroja.

Rasplet situacije nije poznat, ali ono što je sigurno, Lorde i dalje ne pominje ili ne priznaje svoje srpske korene.

Naime, uoči nastupa u Zagrebu, koji je popratila publika iz čak 41 zemlje, pevačica je izjavila da je više od dve godine čekala taj koncert.

“Kad smo pokretali turneju tražila sam da obavezno prođe kroz dvije države iz kojih je moja porodica – Hrvatsku i Irsku”, rekla je pre dav dana Lorde u izjavi za hrvatske medije.

Danas objavljeno

Pogledajte kako Dubai “nestaje” u pješčanoj oluji

Vanja A

HIT NA INTERNETU Časna sestra juri kofer po ulici u Dubrovniku

Vanja A

Adele u novom intervjuu govori o umjetničkom i ličnom preporodu

Vanja A

Ostavite komentar