Lora udarila svom snagom obalu SAD - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lora udarila svom snagom obalu SAD

Uragan Lora za samo jedan dan je stigao od kategorije jedan na kategoriju četiri i svom snagom udario na obalu SAD.

Meteorolozi su ga opisali kao “krajnje opasnog”. Na udaru su Luizijana i Teksas, prenosi Index.hr.

Ako vetrovi koje Lora donosi ojačaju za svega 11 km na sat, uragan će postati onaj najviše kategorije – pet. Kako javlja CNN, Lora je već sada snažnija od katastrofalnog uragana Katrina, koji je 2005. pogodio SAD.

U Lejk Čarlsu uragan je izazvao oštećenja na više zgrada, javlja CNN, a gotovo 285.000 ljudi širom Luizijane Teksasa je bez struje.

Kako javlja CNN, vetrovi koji duvaju sada su jačine oko 230 kilometara na sat.

U Kameronu u Luizijani pala je ogromna količina kiše. Kako javljaju lokalne vlasti, gotovo ceo grad je već pod vodom. “Nećemo moći da pristupimo gradu sve do jutra”, kazao je meteorolog Tom Sater.

Oko uragana sada se kreće sve severnije i nalazi se nad Lejk Čarlsom. “Uslovi su se jasno pogoršali, vetar je sve jači. svuda je staklo, osećamo bolove u ušima od niskog pritiska u vazduhu”, javljaju stanovnici.

Većina stanovnika Port Artura u Teksasu je evakuisana, kazao je gradonačelnik Turman Barti te upozorio da dežurne službe neće moći pomoći onima koji su odbili evakuaciju. “Moj glavni prioritet bio je odvesti ljude na sigurno. Hvala Bogu, uspeli smo evakuisali između 70 i 80 posto stanovnika”, kazao je.

“Katastrofalni plimni talas i ekstremni vetrovi i poplave već se događaju u delovima Luizijane”, javlja Nacionalni centar za uragane.

Vlasti upozoravaju da bi neka područja bez struje mogla biti danima.

“ODMAH SE SKLONITE! Ponašajte se kao da dolazi tornado i odmah se sklonite. Zaštitite svoje živote!”, stoji u poslednjem upozorenju Nacionalnog centra za uragane.

(B92/Index.hr)

Danas objavljeno

Slučaj Belivuk i Miljković: Tužilac otkrio nove fotografije četvorice ubijenih

M.

Preinačena odluka – vozaču sa Karaburme određen pritvor

M.

Srbija: Јoš 202 zaraženih, preminule tri osobe

M.

Ostavite komentar