London šalje svog čovjeka na Balkan - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

London šalje svog čovjeka na Balkan

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je ser Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

Navodi da se taj region suočava sa najvećom pretnjom po svoju stabilnost i bezbednost u poslednje dve decenije i da se ne sme dozvoliti povratak nasilju i podelama iz prošlosti, saopštila je danas britanska vlada.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je duboko posvec´eno evropskoj bezbednosti. Zapadni Balkan se suočava sa najvec´om pretnjom svojoj stabilnosti i bezbednosti u poslednje dve decenije. Imamo dužnost da učinimo sve što možemo da očuvamo pomake postignute mirom i dijalogom – ne smemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost ser Stjuarta c´e ojačati međunarodne napore da se zaštiti mir i promovišu evroatlantske integracije u ovom ključnom regionu”, rekao je Džonson.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom iz britanske ambasade u Beogradu, ser Stjuart Pič imenovan je u sklopu stalne britanske posvec´enosti stabilnosti i prosperitetu u regionu, a kao specijalni izaslanik premijera on c´e sarađivati sa liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regiona, kao i sa britanskim saveznicima u SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti.

Njegov rad c´e uključivati promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbednosnim izazovima, i podsticanje rešavanja nasleđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica.

S tim u vezi, Ujedinjeno Kraljevstvo c´e takođe nastaviti da predvodi rad na unapređenju rodne ravnopravnosti i implementaciji Inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima.

U Bosni i Hercegovini (BiH), aktivnosti ser Stjuarta Piča c´e podržati rad međunarodnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji i dalje uživa punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

Što se tiče Srbije i Kosova, on c´e sa britanskim partnerima raditi na podršci dijalogu Srbije i Kosova, uz posredovanje Evropske unije.

U saopštenju se dodaje da zajedno sa međunarodnim partnerima, Ujedinjeno Kraljevstvo radi na rešavanju svih pretnji stabilnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je podstakao teško stečeni napredak u BiH tokom poslednjih 26 godina i pomaže u suočavanju sa drugim regionalnim izazovima, uključujuc´i podršku normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Šefica britanske diplomatije Liz Tras oceila je da je “imenovanje ser Stjuarta jasan pokazatelj posvec´enosti Britanije Zapadnom Balkanu i odbrani i promociji slobode i demokratije u regionu”.

“Radujem se produbljivanju naših ekonomskih i bezbednosnih veza sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na odvraćanju zloc´udnih aktera. Ser Stjuart c´e igrati ključnu ulogu u tom poslu”, dodala je.

Britanska ambasadorka u Srbiji Šan Makleod takođe je pozdravila imenovanje ser Stjuarta Piča.

“Ser Stjuart je veoma poštovan i svojim značajnim iskustvom će doprineti ovoj ulozi. On se raduje saradnji sa liderima širom regiona, u ime vlade Ujedinjenog Kraljevstva i u bliskoj saradnji sa britanskim ambasadama, kako bi se podržala i ojačala regionalna stabilnost. Njegovo imenovanje je jasan znak kontinuirane britanske posvec´enosti jačanju odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana i bezbednosti i prosperitetu ovog važnog regiona”, navela je.

Ulogu specijalnog izaslanika Zapadni Balkan ser Stjuart Pič c´e preuzeti nakon što je ranije ove godine podneo ostavku na mesto predsedavajućeg vojnog komiteta NATO na kojem je bio od 2018. On je takođe ranije služio kao načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, navodi se u saopštenju dostavljenom iz britanske ambasade.

Danas objavljeno

Srbija: Ograničene cijene osnovnih životnih namirnica

M.

Maloljetnik iz Doboja prodavao falsifikovani novac

M.

Šta piše u dokumentu koji će se razmatrati na posebnoj sjednici NSRS

M.

Ostavite komentar