London odlaže sednicu SB UN o Kosmetu? - BIGportal.ba
Region Vijesti

London odlaže sednicu SB UN o Kosmetu?

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji, predviđena za 31. oktobar, pod velikim je znakom pitanja, pišu Večernje novosti, navodeći da iza svega, po svemu sudeći, stoji Velika Britanija.

List navodi da bi sednica mogla da bude odložena iz “jednog bizarnog razloga”, jer, kako saznaje, na zasedanje u Njujorku, navodno, ne može da dođe ambasadorka samoproglašenog Kosova u SAD Vljora Čitaku.

Prema saznanju Novosti, iza svega stoji Velika Britanija, koja 1. novembra preuzima predsjedavanje Savjetu bezbjednosti, tako da bi na njen nagovor, prije mesec dana isplanirani dnevni red mogao da bude promijenjen, odnosno da sa njega bude skinuta rasprava o KiM.

Nekadašnji ministar inostranih poslova Vladislav Јovanović za list kaže da bi “ovo mogao biti manevar albanskih zaštitnika kako bi se tema Kosova ponovo uklonila iz UN”, ali dodaje da misli da to neće proći.

On navodi da čak i ako je Čitaku spriječena, može da dođe neko iz Prištine i iznese njihovi stav.

Novosti navode da je moguće da Britanci žele da KiM bude tema kad oni budu predsjedavali, kako bi usmjerili raspravu, a da nije isključeno i da je uopšte ne zakažu u svom mandatu.

List podsjeća da su upravo tako postupili u avgustu prije dveij godine, kada su odbili da izvještaj o KiM stave na dnevni red.

Danas objavljeno

Vučić: Građani glasali za promjene Ustava

M.

Porošenko: “Vraćam se u Ukrajinu”

M.

Mladi iz naselja Borik poslali poruku podrške srpskom teniskom asu

M.

Ostavite komentar