London "novi Vuhan", Kina ponovo u pripravnosti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

London “novi Vuhan”, Kina ponovo u pripravnosti

Kina je ponovo u pripravnosti nakon izvještaja o novom soju virusa korona otkrivenom u Londonu, gradu koji se sada smatra “novim Vuhanom”, odakle je, kako pretpostavljaju naučnici, počeo da se širi virus, pišu mediji u Aziji.

Vuhan je pozvao kinesku Upravu za civilno vazduhoplovstvo da zabrani putničke letove iz Velike Britanije, a razmatra se i obustavljanje letova teretnih aviona iz te zemlje nakon što je u septembru ponovo uspostavljena ruta, navodi portal Asiatimes.com.

Pojedini kineski zvaničnici i naučnici tvrde da virus kovid-19 možda nije porijeklom iz Kine, a kineski državni dnevnik Jangce dejli (Yangtze daily) navodi da bi razvoj situacije u Velikoj Britaniji mogao biti “ovi dokaz da virus ima više verzija i višestruko porijeklo”.

Korisnici interneta u Vuhanu nazivaju Londonu “novim Vuhanom” i postavljaju pitanje da li je novopostavljena britanska ambasadorka u Kini Kerolajn Vilson možda donijela novi soj virusa korona u njihov grad pošto je u njemu provela četiri dana sredinom decembra, a viđena je bez maske na nekoliko zvaničnih događaja.

Vilsonova je stigla iz Velike Britanije u Kinu krajem oktobra i provela je 14 dana u karantinu u ambasadi u Pekingu, a prema navodima pojedinih medija novi soj virusa prvi put je otkriven u septembru na jugoistoku Velike Britanije.

U Vuhanu, koji je od februara do aprila bio u blokadi, nije imao nijedan slučaj lokalnog prenosa virusa kovid-19 od maja, podaci su kineske Nacionalne zdravstvene komisije.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Erdogan tvrdi i dokazaće – “Licemerje”

M.

Sutra počinju pregovori

M.

Direktan sudar: Među povrijeđenim i dvoje djece

M.

Ostavite komentar