Lončar: Srbija može da uđe u nestabilnu fazu ako se ne budu poštovale mjere - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lončar: Srbija može da uđe u nestabilnu fazu ako se ne budu poštovale mjere

Manji je broj pacijenata u kovid bolnicama u odnosu na prethodne nedjelje, izjavio je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

On je dodao da su u posljednja dva dana povećani broj pregleda u kovid ambulantama i broj prvih pregleda.

  • Imamo manje pacijenata u kovid bolnicama i to stanje možemo da nazovemo zadovoljavajućim. Međutim, ono što nam se ne sviđa je povećan broj ukupnih pregleda i prvih pregleda u ambulantama – rekao je Lončar novinarima nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Lončar je upozorio da ukoliko se građani ne budu pridržavali mjera, Srbija može da uđe u nestabilnu fazu.

  • Ono što treba da uradimo i što je dalo rezultate je da koristimo maske, držimo rastojanje i peremo ruke. To je sasvim dovoljno da imamo dobre rezultate – naveo je Lončar.

On je podsjetio da dolaze hladniji dani, da će ljudi sve više boraviti u zatvorenom prostoru i da je to dodatni rizik za širenje virusa.

  • To je dodatni faktor na koji mora da se računa. Molim sve da se strpe jer biće vremena i za proslave i za žurke. Sada je najvažnije da sačuvamo živote – naveo je Lončar.

Izazov predstavlja i povratak studenata na fakultete.

Katedra za epidemiologiju Medicinskog fakulteta radi tačne kriterijume kako će morati da se ponašaju studenti koji imaju praktične vježbe.

Lončar je naveo da će se u narednom periodu maksimalna pažnja posvetiti non-kovid pacijentima.

Već sljedeće nedjelje biće zajednički sastanci sa predstavnicima bolnica koje imaju skenere, magnetne rezonance, u kojima se radi koronarografija, da se u narednom periodu zbrine maksimalan broj ljudi

  • Donijećemo kriterijume koliko po aparatu može da se uradi pregleda, a ne da imamo aparate gde se uradi 10- 15 pregleda, a negdje samo pet ili imaju skener i magnet koji im služe samo za ležeće pacijente, a ne primaju pacijente iz neke druge bolnice ili one koji nisu na bolničkom lečenju – naglasio je on.

Danas objavljeno

Dodik: Putina sam upoznao s našim viđenjem stanja u BiH

M.

Sahranjen Milutin Mrkonjić, Dačić: Putuj u večnost, dragi ćale

M.

EU prognozira: Omikron bi mogao da zauzme mesto delta soju

M.

Ostavite komentar