Lončar: Srbija može da uđe u nestabilnu fazu ako se ne budu poštovale mjere - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lončar: Srbija može da uđe u nestabilnu fazu ako se ne budu poštovale mjere

Manji je broj pacijenata u kovid bolnicama u odnosu na prethodne nedjelje, izjavio je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

On je dodao da su u posljednja dva dana povećani broj pregleda u kovid ambulantama i broj prvih pregleda.

  • Imamo manje pacijenata u kovid bolnicama i to stanje možemo da nazovemo zadovoljavajućim. Međutim, ono što nam se ne sviđa je povećan broj ukupnih pregleda i prvih pregleda u ambulantama – rekao je Lončar novinarima nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Lončar je upozorio da ukoliko se građani ne budu pridržavali mjera, Srbija može da uđe u nestabilnu fazu.

  • Ono što treba da uradimo i što je dalo rezultate je da koristimo maske, držimo rastojanje i peremo ruke. To je sasvim dovoljno da imamo dobre rezultate – naveo je Lončar.

On je podsjetio da dolaze hladniji dani, da će ljudi sve više boraviti u zatvorenom prostoru i da je to dodatni rizik za širenje virusa.

  • To je dodatni faktor na koji mora da se računa. Molim sve da se strpe jer biće vremena i za proslave i za žurke. Sada je najvažnije da sačuvamo živote – naveo je Lončar.

Izazov predstavlja i povratak studenata na fakultete.

Katedra za epidemiologiju Medicinskog fakulteta radi tačne kriterijume kako će morati da se ponašaju studenti koji imaju praktične vježbe.

Lončar je naveo da će se u narednom periodu maksimalna pažnja posvetiti non-kovid pacijentima.

Već sljedeće nedjelje biće zajednički sastanci sa predstavnicima bolnica koje imaju skenere, magnetne rezonance, u kojima se radi koronarografija, da se u narednom periodu zbrine maksimalan broj ljudi

  • Donijećemo kriterijume koliko po aparatu može da se uradi pregleda, a ne da imamo aparate gde se uradi 10- 15 pregleda, a negdje samo pet ili imaju skener i magnet koji im služe samo za ležeće pacijente, a ne primaju pacijente iz neke druge bolnice ili one koji nisu na bolničkom lečenju – naglasio je on.

Danas objavljeno

Predsjednik države kažnjen zbog maske

M.

Engleska odlaže otvaranje sa 21. juna, ponovo raste broj zaraženih

M.

Amerika sprema novi zadatak za NATO

M.

Ostavite komentar