Lončar: Spremamo se za najgori mogući scenario - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lončar: Spremamo se za najgori mogući scenario

Ministar zdravlja u tehničkoj vladi Zlatibor Lončar izjavio je nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica da se u tim zdravstvenim ustanovama nalazi 727 pacijenata. Navodi da je privremena bolnica u beogradskoj Areni primila prve pacijente i napominje da je poštovanje mera pitanje lične odgovornosti.

Zlatibor Lončar je rekao za RTS da se u kovid bolnicama leči 727 pacijenata, a pre nešto manje od deset dana imali smo 275 pacijenata.

“I dalje ima mesta, ali smo se opredelili za strategiju da kada dođemo u kovid sistemu do 60-70 procenata popunjenosti, prelazimo na kapacitete privremenih bolnica. Juče smo otvorili privremenu bolnicu u Beogradu. U njoj ima 14-15 pacijenata. Nećemo ići da popunimo sve kovid kapacitete. Uvek se spremamo za najgori scenario koji može da se desi”, naveo je Lončar.

Ističe da Beograd mora da bude spreman ako se naglo poveća broj pacijenata iz unutrašnjosti Srbije.

Navodi da oni koji imaju lakšu sliku idu u privremene bolnice, a oni sa srednjom ili teškom slikom ostaće na bolničkom lečenju, i da to važi za celu Srbiju.

“Postojaće satna veza svih koji rade u celoj Srbiji, i oko lečenja i upućivanja pacijenata i oko dalje organizacije”, istakao je Lončar.

Navodi da radovi na izgradnji dve kovid bolnice, u Batajnici i Kruševcu, napreduju dobro.

“Treba organizovati rad, nabaviti lekove, opremu, organizovati ishranu. Ogroman posao na tome radimo da bi to profunkcionisalo 1. odnosno 15. decembra u Kruševcu”, naveo je Lončar

Prema Lončarovim rečima, “Torlakove” vakcine protiv sezonskog gripa ima, a dodatne isporuke vakcine biće u četvrtak – 25.000 doza u svim domovima zdravlja, a krajem nedelje 50.000.

“Nikad veći obuhvat vakcinacije nismo imali, ali to je dobro da se ne sudare korona i virusne infekcije”, naveo je Lončar.

Za epidemijsku situaciju navodi da nije dobra, i da se to vidi po brojevima.

“Imali smo iste ili slične mere kada smo imali dobre rezultate. To znači da smo se opustili. Ne želimo nikom da pretimo i da se igramo mačke i miša. Ovo je lična odgovornost. Da pokažemo da se nećemo grliti i ljubiti ni s kim ko može da nam prenese virus.

Ako smo mogli da budemo među prvima u Evropi i ubedljivo prvi u regionu, mislim da ta slika treba da ode iz Srbije, da su građani Srbije takvi, a ne da stalno tražimo da zaobiđemo sve mere, da izvaramo Krizni štab. Posvetićemo se ovoj većini koja treba da utiče na manjinu”, zaključio je Lončar.

(RTS)

Danas objavljeno

Nemiri u Parizu tokom predizbornog mitinga

M.

Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne

M.

Putin: “Obratite pažnju”

M.

Ostavite komentar