11. Jula 2020.

Lončar: Podaci od protekle noći ne ohrabruju, molim građane da shvate situaciju

Big Portal

Zlatibor Lončar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je u toku posljednjeg dana i noći u Beogradu bilo 3.185 pregleda, a samo na Infektivnoj klinici 318.

  • Od toga smo imali negdje oko 270 prijema, znači pacijenata koji su morali da budu primljeni što u Beogradu što u unutrašnjosti – dodao je Lončar i dodao: To nisu uopšte podaci sa kojim možemo da budemo zadovoljni.

Kada je riječ o kapacitetima u prestoničkim kovid bolnicama, Lončar kaže da poslije toliko prijema samo se čeka da ode jedan pacijent istog momenta se presvlači posteljina i dolazi novi pacijent.

  • Mi smo prinuđeni već dva dana da pacijente koji su iz Beograda i koji zaslužuju bolničko liječenje moraju da legnu ili u Mladenovcu ili u Požarevcu ili u Smederevu, sada proširujemo te kapacitete na Čačak na Šabac, moramo da se snalazimo da bi svakom pacijentu omogućili adekvatne uslove liječenja – rekao je Lončar.
  • ?a se stvarno nadam da su ovo podaci koji će natjerati naše građane i koji će sve nas natjerati da samo razmislimo u kojoj se situaciji nalazimo i šta je to što moramo da uradimo da bismo izašli iz ove situacije – dodao je Lončar.

Ukazao je da je otvorena privremena bolnica Arena, ali je ograničena samo za pacijente koji nisu za poluintezivnu i intezivnu negu, kao i da privremene bolnice dobija i Kragujevac i Niš.

  • Već u ponedjeljak Institut za reumatologiju ćemo pretvoriti u kovid bolnicu. Pacijente koji su na bolničkom liječenju idu u Klinički centar na jednu ili dvije klinike, a cijeli kapacitet Instituta za reumatologiju ćemo pretvoriti u kovid bolnicu jer nemamo izbora – rekao je Lončar. Molio bih ljude da shvate u kakvom se položaju nalazi naš zdravstveni sistem koji želi svakome od njih da pomogne – istakao je ministar.

Ukazao je da na pregled treba da se ode kada se osjeti neki od simptoma – povišena temperatura, kašljanje, bolovi u grudima u grlu.

Lončar je odgovorio i na pritužbame građana koji kažu da čekaju na pregled i da se tako produžava vrijeme od pojave prvih simptoma.

  • Da li je moguće da cijeli dan i cijelu noć se vi ponašate kao da korone nema i radite sve suprotno od onoga što mi preporučujemo – ne nosite masku, idete u masu, više je vas u zatvorenom prostoru, ne perete ruke, ne pridržavate se ničega i sve vrijeme tako radite i onda dođete i kažete da vam je gužva u ambulanti. Ne razumijem, šta očekujete? Da ćete vi tako da se ponašate, a ispada kriv zdravstveni sistem koji pada na noge da vam pomogne – poručio je Lončar.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare