13. Marta 2020.

Lončar: Četiri novozaražene osobe u Srbiji

Big Portal

Ministar je rekao da ne postoji “žarište virusa” u Srbiji i da se za sve ljude zna kako su zaraženi.

U Vladi Srbije održava se konferencija o novim informacijama o koronavirusu u Srbiji.

U Vojvodini je trenutno 5 hospitalizovanih pacijenata.

“Ono što mogu da kažem, a što je najbitnije, za svaku osobu za koju se utvrdilo da je pozitivna, imamo sve neophodne podatke. U ovom trenutnku imamo dovoljno analiza za svakoga, odakle su došli i kako su zaraženi i šta je urađeno”, rekao je ministar.

“Nemamo nijednu oblast koja se izdvaja. Zaraženi su iz Beograda, Niša, Kikinde, Novog Sada, u jednom slučaju Čačka. Dakle, ne postoji žarište. To je najbitnije za građane Srbije”, dodao je Lončar.

Lončar je zamolio građane za poverenje i razumevanje.

“I moja deca idu u školu. Mi se pridržavamo onoga što kaže struka. Evo sad sam proverio, apsolutno nije tačno, škola Ruđer Bošković ne obustavlja nastavu. To je informacija od pre 10 minuta”, rekao je Lončar.

On je kazao da stoji iza toga i da ima informaciju da ta škola ne obustavlja nastavu i da će poštovati sva uputstva koja daje država Srbija.

Lončar je rekao da se trenutno održava vanredna sednica Vlade Srbije i da se razmatra zatvaranje granice sa Rumunijom.

“O koronavirusu razmišljamo iz sata u sat, pratimo situaciju da bismo bili spremni i mogli da reagujemo. Mi držimo vanrednu sednicu Vlade u ovom trenutku. Zatvorićemo granicu prema Rumuniji, jer postoji mogućnost da to utiče na širenje virusa”, rekao je Lončar.

Komentarišući broj respiratora kojima raspolaže Srbija, Lončar je kazao da je deo respiratora država kupila, a deo je dobijen iz donacija.

“Jasno je da je epidemija pod kontrolom. Znamo na koje načine su zaražene osobe. Znamo koga treba testirati i šta treba da radimo”, rekla je Darija Kisić Tepavčević, direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Ministar Zlatibor Lončar najavio je da će usled širenja koronavirusa tokom noći biti rešeno pitanje funkcionisanja gradskog prevoza u Beogradu na način da to bude “najbezbednije” po građane.

“U toku noći sastaću se s kim god treba da tu stvar rešimo i da od jutra to funkcioniše po sistemu koji će biti najbezbedniji po građane. Da li će biti povećan broj autobusa ili nešto drugo, ali sešćemo noćas da rešimo taj problem”, kazao je ministar.

(B92)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare