Lokdaun, produžetak: Strah od indijskog soja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lokdaun, produžetak: Strah od indijskog soja

Australijska država Viktorija produžila je danas lokdaun u Melburnu drugu nedelju zaredom.

Ovo je preduzeto da bi se sprečilo širenje visokozaraznog soja kovida koji je otkriven u Indiji, ali će ublažiti restriktivne mere u drugim regionima.

Viktorija, australijska druga najnaseljenija zemlja, prošlog četvrtka je otpočela zaključavanje koje je trebalo da traje do 3. juna, nakon što je zabeležen prvi slučaj lokalne transmisije korona virusa u tri meseca, preneo je Rojters.

Broj infekcija je postepeno rastao, a broj kontakata za praćenje je dostigao nekoliko hiljada.

“Ukoliko pustimo stvari da idu svojim tokom, otrgnuće se kontroli. Ovaj soj će biti van kontrole i ljudi će umirati. Niko ne želi da se ponovi prošla zima”, rekao je vršilac dužnosti premijera Viktorije DŽejms Merlino, podsećajući na jedan od najdužih i najoštrijih lokdauna u Viktoriji tokom drugog talasa koronavirusa.

Tada je umrlo više od 800 ljudi, što čini 90 odsto svih preminulih od kovida u Australiji, od početka pandemije.

Brzo uvođenje restiktivnih mera, kontrole na regionalnim granicama i socijalno distanciranje pomoglo je Australiji da potisne ranije pojave lokalnih žarišta i da održi relativno mali broj inficiranih – oko 30.100, dok je preminulo 910 ljudi.

Iako Viktorija dnevno beleži jednocifren broj zaraženih otkako je uveden lokdaun, zvaničnici se plaše da bi soj virusa u najnovijem žarištu mogao da se proširi i sa minimalnim kontaktom.

Danas je otkriveno šest slučajeva lokalne transmisije, a juče devet, pa je u najnovijem talasu broj inficiranih skočio na 60.

Zdravstvene vlasti su rekli da novom soju treba samo jedan dan da se prenese sa osobe na osobu, u poređenju sa ranijim sojevima, gde je za transmisiju trebalo pet ili šest dana od kontakta.

Danas objavljeno

Putin potpisao dekret o kontroli elektrane Zaporožje

M.

Vladajuća koalicija u Srpskoj protiv ponavljanja izbora

M.

CIK: Preuranjeni zahtjevi za prigovore

M.

Ostavite komentar