Lobiranje potrebno, efekti sporni: Srpska troši milione maraka na konsultante u svijetu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Lobiranje potrebno, efekti sporni: Srpska troši milione maraka na konsultante u svijetu

Republika Srpska je proteklih godina potrošila milione maraka na razna lobiranja po svijetu, ali javnost nikada nije detaljno upoznata sa informacijom kakve koristi je Srpska do sada imala od toga.

Ova tema ponovo je aktuelizovana ovih dana nakon što je u javnosti procurio izvještaj, koji govori o tome da je Vlada Republike Srpske 25. aprila ove godine potpisala ugovor s američkom lobističkom firmom „McGinnis Lochridge“ iz Teksasa, koja će joj pružati pravne usluge u SAD. Ugovor je, kako navode pojedini mediji, u ime Vlade potpisao ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, a u njemu se navodi da će navedena firma mjesečno dobijati oko 140.000 KM za svoje usluge.

S obzirom na to da ugovor traje od 1. maja do kraja decembra to znači da će iz budžeta biti izdvojeno oko 1,1 miliona KM za predstavljanje Srpske u Americi.

Da Srpska izdvaja novac za lobiranja u svijetu uopšte nije tajna, niti to ikoga iznenađuje, ali ono što je ostalo nepoznato svih ovih godina jesu efekti tog lobiranja, zbog čega je vlast proteklih godina često bila na udaru opozicije i stručne javnosti.

Najglasniji kritičar proteklih godina bio je predsjednik NDP Dragan Čavić, koji je tvrdio da Srpska plaća čak osam lobističkih kuća u Americi, za šta je potrošeno preko 18 miliona dolara. Slične kritike upućivali su i drugi opozicioni poslanici, koji tvrde da uprkos tome do danas nisu dobili odgovor šta je Srpska dobila za novac koji se izdvaja za lobiranje.

– Više puta smo do sada tražili informaciju o utrošku tih sredstava od ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, ali nikada nismo dobili nikakav odgovor. Ukoliko bi i dobili neki odgovor on je bio na fonu da su to podaci koji se ne mogu javno prezentovati. Iz tog razloga nemamo validnih informacija kada je u pitanju lobiranje – kaže predsjednik Kluba poslanika PDP Perica Bundalo.

Dodaje da postoje zvanični podaci koliko je do sada utrošeno novca u te namjene, te da je riječ o ogromnim sredstvima, ali stvarna svrha i namjena utrošenih sredstava nisu poznati.

– Izdvajati tolika sredstva za nešto što se ne zna kakve koristi ima Srpska i njeni građani od toga, nije korektno i odgovorno – naveo je Bundalo.

Ističe da poslanici njegove stranke neće odustajati već će i dalje insistirati da dobiju odgovore na pitanje kakvi su efekti lobiranja.

Banjalučki profesor javnog mnjenja Mladen Mirosavljević navodi da sve aktivnosti vezane za rad lobističkih organizacija, koje se plaćaju iz budžeta Srpske i predstavništava u inostranstvu, moraju biti transparentne, a rezultati vidljiviji u samoj praksi i pozicioniranju Republike Srpske u međunarodnim odnosima. On podsjeća da je lobiranje legitiman i unosan posao u svijetu, te da mnoge vlade, gradovi, firme, organizacije i slično, izdvajaju ogromne sume novca i plaćaju lobiste koji onda rade u njihovom interesu.

– Ne treba da čudi što je vlast u Srpskoj preduzela takve korake da poboljša poziciju Republike Srpske u nekim određenim krugovima, što je jako važno za njene političke interese. Međutim, postavlja se pitanje ko određuje koje će se lobističke firme odabrati za taj posao, ko će odobriti tu sumu koja se plaća tim firmama, ko je taj kome se podnosi izvještaj o rezultatima odnosno efektima lobiranja i kojim je zakonskim propisima to regulisano – navodi Mirosavljević.

On ističe da su to pitanja koja bi trebala da se dostave poslanicima u parlamentu Srpske i javnosti, kako ne bi bilo mistifikacije oko takvih poslova i sumnje u netransparentno trošenje novca. Mirosavljević je podsjetio da je u Republici Srpskoj ranije bio predložen Nacrt zakona o lobiranju, ali on nikada nije usvojen iz nepoznatih razloga.

Poslanik SNSD u parlamentu Srpske Ilija Tamindžija smatra da su kritike opozicije i stručne javnosti neopravdane, navodeći da „nijedna ozbiljna država ne iznosi detalje kada je u pitanju lobiranje“.

– Koja ozbiljna država izlazi u javnost sa tim informacijama? Mislim da su kritike po ovom pitanju neozbiljne i neosnovane. To su kritike radi kritika, a ne da bi se nešto time dobilo – poručuje Tamindžija.

Poslanik SDS u parlamentu Srpske Davor Šešić ističe da je proteklih godina bilo dosta riječi o trošenju novca iz budžeta Srpske na razna lobiranja po svijetu, ali da nikada nisu dobili odgovor šta je time postignuto.

– Poslanici nisu imali priliku da dobiju detaljnu informaciju kakvi su efekti tih lobiranja. Mislim da bi trebali da dobijemo bar na uvid informaciju šta su ciljevi tih lobiiranja, u kom smijeru se ide i šta se želi postići time – navodi Šešić.

Dodaje da je riječ o milionima maraka, koja se troše u te namjene, što nije mala suma.

– Kakvi su efekti tih lobiranja ako nam predsjednika Srpske (bivši predsjednik RS Milorad Dodik, op.a) i još neke političare stavljaju na crnu listu SAD. Šta onda rade ti lobisti? Vjerujem da je to samo uzalud bačen novac – kategoričan je Šešić.

Ističe da ne vidi šta je Srpska dobila za novac koji je do sada izdvajala za lobiranje, te da, sudeći po rejtingu koji ima u svijetu, može zaključiti da lobisti nisu dobro odradili svoj posao.

Srpskainfo

Danas objavljeno

U pritvoru tinejdžer osumnjičen za pucnjavu u Mičigenu, troje ranjenih u teškom stanju

M.

Da li se korona razmnožava u živini koju jedemo?

M.

Operativna akcija “Zenicatrans” – pretresi na 11 lokacija

M.

Ostavite komentar