Lobanja stara 8.000 godina pronađena u Minesoti - biće predata Indijancima - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Lobanja stara 8.000 godina pronađena u Minesoti – biće predata Indijancima

Skoro 8.000 godina stara lobanja pronađena u reci u Minesoti, biće predata zvaničnicima Indijanaca.

Ostaci lobanje koju su kajakaši prošlog leta pronašli u reci u Minesoti, i za koju je utvrđeno da je stara skoro 8.000 godina – biće predati zvaničnicima Indijanaca u toj državi.

Nakon što je otkriće objavljeno, nekoliko Indijanaca je kritikovalo kancelariju okružnog šerifa, koji su naveli da je objavljivanje „fotografija ostataka njihovog pretka uvredljivo za njihovu kulturu”. Fotografija je ubrzo odjavljena.

„Nismo hteli da učinimo ništa uvredljivo”, rekao je šerif okruga Renvil Skot Hejbl.

Stručnjaci su koristili analizu utvrđivanja starosti ugljenikom, i utvrdili da je čovek čija je lobanja pronađena, živeo između 5.500 – 6.000 pre nove ere, dakle – pre skoro 8.000 godina. Fragment kosti je zatim poslat i forenzičkom antropologu Ef-Bi-Aj-a, koji je procenio starost lobanje kao i to da je pripadala mladiću.

Forenzički antropolog je takođe utvrdio da je muškarac zadobio tešku ranu na glavi o čemu svedoči udubljenje u lobanji.

„Dostupna nauka i tehnologija su zaista neverovatne i srećni smo što imamo metode koje nam pomažu u ovom istraživanju i što smo naišli na ovaj mali deo istorije”, saopštili su ranije zvaničnici.

Hejbl je rekao da će ostaci biti predati plemenskim zvaničnicima zajednice Gornjih Sijuksa.

Specijalista za kulturne resurse Saveta za indijanske poslove Minesote Dilan Geč rekao je da Savet nije bio obavešten o ovom otkriću, što je propisano državnim zakonima koji regulišu zbrinjavanje i repatrijaciju ostataka Indijanaca.

Geč je dodao da je objava o otkriću na Fejsbuku „pokazala potpuni nedostatak kulturološke osetljivosti”, zato što pojedinac čijisu ostaci pronađeni nije javno identifikovan kao Indijanac, a i ostaci su nazvani „delićem istorije”.

Ketlin Blu, profesorka antropologije na Državnom univerzitetu u Minesoti, rekla je da lobanja definitivno pripada pretku jednog od plemena koji još žive u toj oblasti, preneo je Njujork tajms.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

NBA zvezda oženio Srpkinju – mlada u atraktivnoj venčanici oduzima dah

Zeljka

Supermodel u otkopčanoj košulji ispod koje nema ništa prošetala Parizom

Zeljka

Slanik gospođe Ane Biler

Zeljka

Ostavite komentar