21. Decembra 2021.

Ljudi vole da mrze Jeep

Big Portal

Donut Media je poznati “Jutjub” kanal koji se bavi automobilima, mehanikom, automobilskim trkama i manje-više svime vezanim za automobile.

Sredinom jula 1941, kompanija Willys-Overland Co. sklopila je ugovor sa američkom vojskom o proizvodnji lakog terenskog vozila. Rođen je legendarni Willys MB, koji će nakon rata postati poznat kao Jeep.

Iako Sjedinjene Države polovinom 1941. još uvek nisu bile u ratnom stanju, Drugi svetski rat trajao je već skoro dve godine i vojska se pripremala za neizbežne sukobe koji će uslediti. Godinu dana ranije, Willys-Overland Co. je predstavio dizajn lakog terenskog vojnog vozila koje će kasnije pobediti na tenderu.

Vojska je od proizvođača, između ostalog, tražila da vozilo ima pogon na sva 4 točka, dok je međuosovinsko rastojanje trebalo da bude manje od 190,5 cm, a masa ispod 590 kg. Osim toga, vojni terenac morao je da ima i ravan vetrobran, koji po potrebi može da se preklopi i položi na haubu.

Od 135 proizvođača koji su pozvani da učestvuju na tenderu, odazvali su se samo tri: Willys-Overland, American Bantam i Ford. Na kraju, pobedio je Willys MB.

Do kraja rata ukupno je izrađeno 647.925 primeraka ovog vozila, a u proizvodnji su učestvovale mnoge kompanije, uključujući i Ford. Nakon završetka rata, Willys je dobio i svoju civilnu varijantu, CJ-2A, koja je uticala na dizajn savremenog modela Jeep Wrangler.

Danas je priča drugačija, pogledajte video:

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare