"Ljudi, doterali ste nas u situaciju da moramo da štitimo svoj narod" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Ljudi, doterali ste nas u situaciju da moramo da štitimo svoj narod”

Upitan koliko je daleko najlošiji scenario i koliko je zabrinut u vezi Kosova, Vučić kaže da je veoma zabrinut.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučć ocenio je danas, povodom novih provokativnih izjava iz Prištinei, da mu se čini da pojedini narodi na Balkanu ne razumeju i ne mogu sebi da pronađu put u budućnost.

“Ne želim da ulazim u njihove interne političke stvari. Čini mi se da pojedini narodi na Balkanu ne razumeju i ne mogu sebi da pronašđu put u budućnost. Jedini put koji vide jeste mržnja prema srpskom narodu, iako će reći da se ne radi o mržnji prema Srbima, već prema onima koji su počinili zločine. Ne mogu da se okrenu ni radu, poslu, trgovini ni ekonomiji, jer ne znaju šta bi s tim. Neki su samo obukli odela i stavili kravate, a izašli su iz šume, i razumljivo je da tako govore”, rekao je Vučić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

On je dodao da ga brine to što su prištinski zvaničnici počeli da se utrkuju u takvim izjavama, a da Evropa i svet nisu reagovali ni kada su formirali, suprotno svom ustavu, vojsku, odbili da formiraju Zajednicu srpskih opština, kada su uvodili takse na srpsku robu.

Vučić je podsetio da je bilo samo verbalnih reakcija, a kada su svaki put optuživali Srbe za sve moguće zločine, bez ijednog dokaza ih hapsili i držali po šest meseci u zatvoru, pa ih puštali, te potom i kada su u Prištini usvojili platformu protiv dijaloga s Beogradom. “Upozoravali smo ceo svet za ovu komisiju za genocid (rezoluciju usvojenu sinoć u kosovskoj skupštini), kao i za donošenje nekakvih sumantih odluka prema kojim treba da se svaki Srbin oseća uplašeno”, rekao je predsednik Srbije i ocenio da taj začarani krug još nije zatvoren.

On je ukazao da nas od njih razdvaja to što mi, iako se pojavljuju neki snimci silovanja navodno Albanki od strane Srba, a ispostavi se da su to snimci sa arapskih ratišta, ne negiramo da je bilo zločina.

“Kada ih slušate o prirodnom i istorijskom pravu na Niš, Kuršumljiju i zauzimanje prostora gde žive Srbi, nemate izbora, jedino što možete je da kažete ‘ljudi, doterali ste nas u situaciju vi i vaši sponzori iz delova međunarodne zajednice dotle da moramo da sačuvamo i štitimo svoj narod'”, istakao je predsednik Srbije.

Vučić je, upitan koliko je daleko najlošiji scenario i koliko je zabrinut, odnosno da li je bliži taj scenario ili smirivanje situacije, on je kazao da je veoma zabrinut. “Imate posla s ljudima koji su počeli da se utrkuju zbog toga što su videli da su mržnja protiv Srbije, takse, doneli ogromnu popularnost Ramušu Haradinaju, pa sada Veselji i Hašim Tači pokušavaju da pokažu da su još ekstremniji. Kada udjete u vrzino kolo ludila, kraja nema”, rekao je Vučić.

On je ocenio da, kada se uđe u određenu fazu političkog ludila, ne može da pronađe izlaz, a to je danas slučaj s albanskim zvaničnicima na Kosovu. Predsednik Srbije istakao je da će Srbija svakako morati da reaguje.

“Biće različitih opštih akata koje će usvojiti pre svega Narodna skupština, zatim i podzakonskih akata koje će vlada usvajati. Moramo da reagujemo na način da budemo ozbiljni, uzdržani i vodimo računa da ne izgubmo kredibilitet kao ozbiljni ljudi i zemlja u međuanrodnoj zajednici”, rekao je Vučić.

Danas objavljeno

Dodik: BiH decenijama nema stvarni institucionalni suverenitet

M.

“Više od deset država spremno da povuče priznanje Kosova”

M.

Merkel razriješena dužnosti, Vlada u tehničkom mandatu

M.

Ostavite komentar