"Ljubomorni smo, 'ispod žita' zaključuju velike poslove sa Rusijom" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Ljubomorni smo, ‘ispod žita’ zaključuju velike poslove sa Rusijom”

Ljubomorni smo na tijesne odnose koje zapadnoevropske zemlje njeguju sa Rusijom, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

To je izjavio povodom kritika na račun Budimpešte zbog saradnje sa Moskvom i dodao da druge evropske zemlje sa Rusijom “ispod žita” zaključuju ogromne poslove.

Sijarto je, u intervjuu austrijskoj agenciji APA, kazao da se po ovom pitanju mjeri dvostrukim aršinima. Ocijenio je i da Austrija ima jasno tješnje ekonomske kontakte sa Rusijom nego Mađarska.

“Naravno prikriveno. Povremeno se kaže nešto kritički, ali ispod žita se zaključuju ogromni poslovi”, naglasio je Sijarto.

On je podvukao i značaj investicija iz Azije po njegovu zemlju.

“Otvaranje ka istoku je apsolutni uspjeh”, konstatovao je Sijarto navodeći da je prošle godine, na primjer, Južna Koreja, postala glavni investitor godine u Mađarskoj i time pretekla Njemačku.

“Bilo nam je važno da “haj-tek” firme sa istoka barem i razmisle da investiraju u Mađarsku”, objasnio je on.

Kritiku SAD i zapadne Evrope zbog tijesnih ekonomskih kontakata Mađarske sa Kinom ocijenio je licemjernim.

U Mađarskoj trenutno postoji 16 značajnih kineskih investicija, od kojih su 12 preduzete od nekadašnjih američkih i zapadnoevropskih kompanija koje su Kinezi kupili, podsjetio je on.

“Ako zapadnoevropske zemlje i SAD ne žele da Kina ekonomski predvodi onda ne bi trebalo svoja preduzeća da prodaju”, poručuje Sijarto.

Kada je riječ o politici prema migrantima podvukao je da Budimpešta smatra da očuvanje evropske hrišćanske kulture mora biti prioritet Evrope i zbog toga je potrebna zaštita, a tako i fizička, to jest obezbjeđivanje granica.

Pokušaji uspostavljanja zajedničke evropske politike migracije, prema njegovim riječima, su propali.

“Ne može se nikome oduzeti pravo da sam odlučuje sa kojom nacijom želi da živi i koga želi da pušta u svoju zemlju”, podvukao je Sijarto.

TANJUG

Danas objavljeno

Rusi spriječili otmicu civilnog broda u Gvinejskom zalivu

M.

Bajden je “optimističan”

M.

Predstavljen je novi plan; jača se vojska

M.

Ostavite komentar