Ljubljana, učesnici protesta protiv kovida pilotu helikoptera laserom povredili oko - BIGportal.ba
Region Vijesti

Ljubljana, učesnici protesta protiv kovida pilotu helikoptera laserom povredili oko

Slovenačka policija saopštila je da je tokom protesta protiv kovid mera u Ljubljani nepromišljenom upotrebom lasera povređeno oko pilotu helikoptera koji je nadgledao okupljene na Trgu Republike u tom gradu.

Aleksandra Golec, predstavnica ljubljanske policije istakla je da je osvetljavanje aviona i helikoptera dugogodišnji problem, prenosi Delo.

“Oni koji bacaju lasere često su maloletnici kojima su roditelji kupili laser kao igračku, a odrasli korisnici verovatno nisu svesni da laser usmeren na avion može izazvati zaslepljivanje cele posade odbijanjem zraka u kabini. U ekstremnim slučajevima, to može dovesti do nekontrolisanih operacija helikoptera ili aviona, uključujući nesreće”, kaže Golecova.

U policiji sumnjaju da se radilo o namernom činu, a ne o slučajnoj upotrebi lasera.

Pilot je upućen na specijalistički pregled vida. U slučaju oštećenja vida, može uslediti gubitak lekarskog uverenja neophodnog da bi leteo. Policijska uprava Ljubljana ističe da njihovi piloti koriste helikoptere ne samo za obavljanje policijskih zadataka, već i za spasavanje ljudi u planinama, na putevima i za prevoz povređenih do bolnica.

Zato, napominju, da je važno imati što je moguće više pilota operativnih, jer to može spasiti nečiji život.

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se u sredu u centru Ljubljane u nastavku antivladinih protesta podstaknutih nezadovoljstvom zbog korona mera. Tenzije ne popuštaju, zbog čega je policija upotrebila suzavac.

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar