Ljubljana će za nekoliko godina biti grad bez otpada - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ljubljana će za nekoliko godina biti grad bez otpada

Ljubljana je prvi evropski glavni grad koji se obavezao da će postati grad bez otpada (zero-waste), piše The Guardian.

Ljubljana je prvi evropski glavni grad koji se obavezao da će postati grad bez otpada (zero-waste), piše The Guardian.

Sve je počelo 2002. godine odvajanjem papira, stakla i ambalaže u kontejnere pored puta. Četiri godine nakon toga, počelo je sakupljanje biorazgradivog otpada od vrata do vrata.

Odvojeno sakupljanje biootpada će 2023. godine postati zakonska obaveza u celoj Evropi, ali Ljubljana je bila gotovo dve decenije ispred svih. U 2013. godini, svaki prag u gradu dobio je kante za odlaganje ambalaže i papira. Učestalost odnošenja smeća smanjena je za pola – što je nateralo ljude da efikasnije razdvajaju otpad, prenosi Investitor.

Rezultati su impresivni. U 2008. godini grad je reciklirao samo 29.3 odsto otpada i zaostajao je za drugim gradovima u Evropi. Danas je taj procenat 68 odsto, a na deponije se odvozi skoro 80 odsto manje otpada, što stavlja Ljubljanu u sam vrh kada govorimo o recikliranju u evropskim gradovima. Ljubljana sada proizvodi samo 115 kilograma otpada po glavi stanovnika godišnje, a evropski grad sa najmanje otpada je mali grad Treviso u Italiji sa 59 kilograma.

Razvoj najmodernije fabrike u Evropi za tretman biološkog otpada bio je veliki korak u postizanju cilja da se minimalno 75 odsto otpada reciklira do 2025. godine. Regionalni centar za upravljanje otpadom otvoren je 2015. godine i danas opslužuje gotovo četvrtinu Slovenije, koristi priodni gas za proizvodnju toplote i struje, prerađuje 95 odsto otpada u materijale koji mogu da se recikliraju i u čvrsto gorivo, i šalje manje od 5 odsto na deponiju. Čak pretvara biootpad u visokokvalitetno đubrivo za bašte.

Ali ne radi se samo o preradi. Prevencija, ponovna upotreba i recikliranje su prioritet. Pored sakupljanja od vrata do vrata, Ljubljana ima dva centra za recikliranje otpada iz domaćinstava, gde građani mogu da odlažu svoje smeće.

Izvor: Investitor

Danas objavljeno

Nož u leđa Kloi Kardašijan: Tristan Tompson čeka dijete s drugom ženom

Zeljka

Transrodna manekenka diskvalifikovana sa izbora za Mis Amerike: “Nisu bili spremni za mene”

Zeljka

Astronomija i zanimljivosti: Šta je pomračenje i koliko različitih vrsta postoji

Zeljka

Ostavite komentar