18. Juna 2021.

Ljubimce nerijetko ostavljaju na ulici! Sve je više napuštenih životinja u Banjaluci

Big Portal

Kako navode stručnjaci sezona godišnjih odmora u velikoj mjeri doprinosi ovoj pojavi, jer ljudi, koji nemaju kome povjeriti kućnog ljubimca na čuvanje, istog nerijetko ostave na ulici.

Drugi faktor svakako je „neželjeno potomstvo“, koje nastaje u slučajevima gdje vlasnici izbjegavaju sterilizaciju kućnog ljubimca, a istovremeno ne mogu preuzeti brigu o mladuncima.

U takvim slučajevima, napuštene životinje preuzimaju nadležne higijeničarske službe, koje ih smještaju u azil, a jedno od rješenja ovog problema je udomljavanje životinja.

“Azil za pse na Manjači, koji je prošle godine počeo sa radom trenutno brine o 42 napuštena psa, koji su sortirani po veličini i karakteru”, naveli su iz Odjeljenja za komunalne poslove Gradske uprave. Kako su kazali, napušteni psi u azilu imaju optimalne uslove u smislu redovne hrane, vode i veterinarske zaštite, te se podvrgavaju testu procjene karaktera i kao takvi se spremaju za proces udomljavanja.

“Naime, procedura udomljavanja je pojednostavljena, te lica koja imaju želju da udome psa iz azila mogu se javiti Higijeničarskoj službi sa svojim zahtjevom, nakon čega popunjavaju izjavu, a potom biraju odgovorajućeg psa u skladu sa preporukom stručnih lica”, kazali su iz nadležnog Odjeljenja.

Iz Odjeljenja su pojasnili da se slična procedura sprovodi i u slučajevima kada vlasnici iz određenih razloga nisu u mogućnosti da vode brigu o ljubimcu, te da se i u takvim slučajevima potrebno obratiti Higijeničarskoj službi i sprovesti proceduru zbrinjavanja životinje.

“Ukoliko prethodni vlasnik nije na najadekvatniji način vodio brigu o psu, po prijemu u azil uradi se čipovanje, sterilizacija, vakcinacija, te čišćenje od parazita, tj. životinja dobije potpunu veterinarsku zaštitu”, kazali su u resornom Odjeljenju.

Podsjećamo, svi ljubitelji životinja, koji imaju uslove da nekom umiljatom psu pruže dom, umjesto da kupe psa, ljubav mogu pružiti i nekom od pasa iz banjalučkog azila.

Za sva dodatna pitanja zainteresovani građani mogu se obratiti Higijeničarskoj službi Grada Banje Luke na broj: 065 481 – 366 svakog radnog dana od 8 od 16 časova ili u Veterinarsku ambulantu „Vet centar“ u Ulici Karađorđeva 79b ili putem telefona 051/ 288-850, koja je nadležna za izvođenje higijeničarskih usluga na teritoriji grada, kao i za brigu o zdravlju životinja u azilima.

BL portal

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare