13. Januara 2022.

Ljubila je kralja, a ubio ju je rođeni sin: Priča o slavnoj divi čiji je život imao više obrta nego film

Big Portal

Najpoznatiji filmovi u kojima je igrala su “Tomahawk”, “Dvoboj na Silver kriku” i “Miris baruta”, ali nakon svoje epizode na Divljem zapadu okušala se i u drugim žanrovima.

Legendarna Susan je rođena kao Harriet Pearl Shapiro, u jevrejskoj porodici u Bostonu, a od samog početka života suočavala se s borbama — otac ih je napustio, a njena majka je završila u neimenovanoj državnoj instituciji. Harriet je zato odrastala u hraniteljskim porodicama (čak osam!), a tek nakon njene smrti otkriveno je da je u kućama koje su joj bile privremeni dom pretrpjela seksualno zlostavljanje koje je ostavilo posljedice na njeno duševno zdravlje.

Kada je imala svega 20 godina, dobila je priliku da zaigra u filmu, kada su je tragači za talentima spazili u New Yorku. Harriet je postala Susan Cabot, uslijedio je kratak brak s umjetnikom Martinom Sakerom, a potom i vrtoglav uspeh na filmu. Ipak, njen život obilježila je jedna ljubavna avantura o kojoj se dosta pisalo i proteklih godina, nakon što je CIA deklasifikovala dokumenta u kojima se potvrđuje glasina da je upravo ova ustanova “provodadžisala” njenoj vezi s kraljem Jordana.

Kada je, tada dvadesetčetverogodišnjak, kralj Husein posjetio Ameriku 1959. godine radi učvršćivanja veza između Jordana i Washingtona, dogodilo se nešto neplanirano — mladi monarh je izrazio želju da mu CIA obezbijedi sastanak s glumicom Susan Cabot, u koju je bio zaljubljen. CIA je potvrdila da je zahtjevala od Cabotove da spava s kraljem, što je ona odbila. Ipak, otišla je na žurku na kojoj ga je upoznala i zaključila je da je mladić “izuzetno šarmantan”, nakon čega su oni postali vrlo bliski.

Posljednje godine života Cabotova je u malom stanu u kojem je živjela sa sinom, kako se pisalo, u katastrofalnim uslovima — bili su okruženi ostacima hrane i starim novinama, a glumica se predala depresiji i suicidnim mislima.

Desetog dana decembra 1986. godine, Susan je pronađena bez znakova života, pretučena na smrt. Njen sin je dao izjavu da je neki muškarac provalio u njihov stan i napao glumicu, da bi kasnije priznao da je on ubica i ispričao da ga majka nije prepoznala i da je nasrnula na njega, zbog čega ju je ubio u samoobrani. Tvrdio je i da su lijekovi koje je koristio zbog nedostatka hipofize kod njega izazivali agresiju.

— To je izgledalo kao plaćanje alimentacije — tvrdio je jedan od advokata angažovanih za ovaj slučaj.

Timoti je preminuo od srčanog udara 2003. godine.

Izvor: glossy.espreso.co.rs

(S.P.)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare