Ljimaj: Došlo je vreme da taksa bude ukinuta - BIGportal.ba
Region Vijesti

Ljimaj: Došlo je vreme da taksa bude ukinuta

Kosovski vicepremijer Fatmir Ljimaj izjavio je da je došlo vreme za ukidanje takse od 100 odsto na srpsku robu koju su prištinske vlasti uvele prošlog novembra.

Ljimaj je dodao i da je vreme da se pregovara pošto je taksa, po njegovoj oceni, postigla deo nemene zbog koje je uvedena.

Koopredsedavajući pregovaračkog tima Prištine za dijalog s Beogradom je u intervjuu koji je putem “Skajpa” dao tamošnjoj televiziji “Vizion Plus”, ponovio da bi “Srbija trebalo da prizna stvarnost i prizna Kosovo kao nezavisnu državu”.

“Postoje neki uslovi za koje očekujemo od Srbije da ih ispuni, a zatim omogući Kosovu da se pozabavi ovim pitanjem i da mu pruži priliku da nastavi dalje. U interesu je naših dveju zemalja da ozbiljno pristupimo pitanju pregovora. Ako počne dijalog ili dijalog sa uslovom, niko ne može garantovati i osigurati da jedna od strana ne postavi nove uslove na tom putu. Takav dijalog ili uslovljavanje nije u interesu nijedne zemlje”, tvrdi Ljimaj.

On navodi da partneri u koalicionoj vladi u Prištini imaju različite poglede po pitanju takse i da je njihov stav da “ne treba ukidati taksu pre nego što Srbija ispuni određene uslove”.

“Sada imamo signale iz Srbije da je spremna da ispuni neke od zahteva Kosova. Političke odluke nisu trajne. Treba ih adresirati u određenoj fazi kako bi se procenilo da li je cilj postignut ili ne? Verujemo da smo već u fazi u kojoj verujemo da smo ostvarili ciljeve s taksom i da možemo da dođemo do zaključka da Srbija ispunjava uslove i time privremeno obustavimo taksu pod uslovom da Srbija ispunjava zahteve Kosova”, rekao je Ljimaj.

B92

Danas objavljeno

Došao trenutak da se na sto stave sve prevare i iznevjerena očekivanja

M.

Milion vakcinisanih za dan: Kako? “Ukoliko nemate potvrdu – blokiraćemo vam mobilne telefone”

M.

Vatrogasci se bore sa požarom kod Trogira: “Branit ćemo kuću po kuću cijelu noć”

M.

Ostavite komentar