26. Augusta 2021.

Ljetni gulaš od povrća izvrsna je varijanta tradicionalnog mađarskog jela

Big Portal

Ljeti je idealna varijanta gulaša bez mesa od svježeg ljetnog povrća. Gljiva portobello, uzgojena gljiva, daje mesnati okus i karakterističnu tamnu boju gulaša i savršeno se slaže s predivno začinjenim okusima paprike.

Sastojci za 4 obroka:

2 paprike različite boje

2 ljutike

2 mrkve

2 paradajza srednje veličine

2 gljive portobello

1 srednje veliki patlidžan

1 srednje velika tikvica

maslinovo ulje

sol, biber

bijeli luk

2 mlada luka

1 kašičica kima

2 kašičice mljevene slatke paprike

3 kašičice mljevene ljute papričice

2 lovorova lista

300 g pasiranog paradajza

300 ml temeljca od povrća

posušeni mažuran po želji

https://www.instagram.com/p/CN8VAjWBneu/

Priprema:

Narežite na kockice papriku, luk, paradajz, mrkvu, patlidžan i tikvice  te rasporedite po limu za pečenje. Očistite gljive, narežite na komade veličine zalogaja te također stavite na lim za pečenje. Nakapajte povrće s malo maslinova ulja pa pecite na 180 Celzijevih stepeni u rerni. Alternativno, povrće možete ispeći na roštilju, jer to mu daje još više arome. Gotovo povrće ohladite na sobnu temperaturu. Narežite mladi luk i bijeli luk pa pirjajte u posudi za pečenje da postanu prozirni. Zatim dodajte začine (kim, papriku, lovorov list), paradajz, povrtni temeljac i pečeno povrće te ostavite da sve krčka na niskoj temperaturi oko 20 minuta.

Napomena: gulaš povremeno promiješajte da ne zagori na dnu.

Začinite gulaš solju, biberom i po želji posušenim mažuranom. Ostavite gotovi gulaš da odstoji neko vrijeme, a najbolji okus ima kad se zagrije!

Izvor: Miss7

Azra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare