23. Aprila 2021.

LJEŠNIK: Najbolji saveznik za gubitak KILOGRAMA i jačanje zdravlja, ali SAMO u ovim količinama

Big Portal

Lešnik je jedna od najzdravijih namirinica koje su nam dostupne,  istovremeno lako uklopiva sa drugim namirnicima i jedan od glavnih sastojaka u velikom broju jela, a i od ogromnih benefita za zdravlje. 

U narodnoj medicini od lešnikove kore pravi se čaj od kojeg se prave oblozi za otvorene rane nastale od proširenih vena na nogama. Čaj je dobar i kao lekovito sredstvo protiv proliva, a koristi se i za lečenje hemoroida.

Bogatstvo kalcijuma i magnezijuma reguliše kontrakciju srčanog mišića i na taj način smanjuje mogućnost infarkta i drugih oboljenja izazvanih nepravilnim radom srca…

Zdrav način životaZdrav koncept ishrane podrazumeva treninge u kombinaciji sa zdravom ishranom, a lešnik predstavlja namirnicu koja je savršeno uklopiva sa planom ishrane i treninga koji bi bio najoptimalniji za vaš način života, i idealna za ljude koji žele zdravije i pravilnije da se hrane, a sa pravljenjem zdravog plana ishrane možete početi odmah!

Lešnik je bogat nezasićenim mastima koje su korisne za kardiovaskularni sistem. Velika koncentracija oleinske kiseline u ovim mastima snižava LDL, odnosno loš holesterol. Bogatstvo kalcijuma i magnezijuma reguliše kontrakciju srčanog mišića i na taj način smanjuje mogućnost infarkta i drugih oboljenja izazvanih nepravilnim radom srca.

Oko sto grama lešnika može da zadovolji 86 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina E. Studije su pokazale da nas pomenuti vitamin štiti od brojnih kožnih oboljenja. Budući da je leto na pomolu, prete nam štetni efekti ultravioletnog zračenja, opasnost od pojave raka kože i preuranjenog starenja, a kao prevencija pomoći će nam upravo hranjljiva svojstva ovog jezgrastog voća.

Masnoća iz orašastih plodova

Masnoća iz orašastih plodova ne deblja kako se misli, a to su potvrdila ispitivanja u Centru za istraživanje studije u Los Anđelesu. Dobrovoljci su osim obroka svakoga dana kroz četiri nedelje dobijali 100 grama lešnika. U poređenju sa kontrolnom grupom, oni nisu povećali svoju telesnu težinu.

Većina nutricionista se slaže da je umerena količina orašastog voća dnevno ili 150 grama nedeljno poželjna, posebno ako njome nameravate zameniti masne grickalice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare