Ljekovita borovnica - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ljekovita borovnica

Borovnica ima čak 25 različitih antocijana, dok ostalo bobičasto voće samo po dva ili tri. Topi mast, pa samim tim smanjuje opasnost od srčanih bolesti i dijabetesa, kao i od infarkta, naročito kod žena

Ona je najbolji primer da dobre stvari dolaze iz malih pakovanja. Iza kiselkaste slatkoće borovnice kriju se mnoge blagodeti za naš organizam. Najpre, štiti srce, zahvaljujući antocijanu, pigmentu koji joj daje tamno plavu boju. Nutricionista Anja Gaj otkriva da borovnica ima čak 25 različitih antocijana, dok ostalo bobičasto voće samo po dva ili tri. Topi mast, pa samim tim smanjuje opasnost od srčanih bolesti i dijabetesa, kao i od infarkta, naročito kod žena.

Pola šolje ovih bobica dnevno dovoljno je da vam drži pritisak pod kontrolom. Obiluje antioksidansima pa jača imunitet i podstiče detoksikaciju organizma. Sadrži mnogo polifenola, prirodnog antioksidansa koji utiče na proizvodnju kolagena i ublažava bore.

Takođe, borovnica je bogata vitaminom C i gvožđem, pa istovremeno jača fizičko i mentalno zdravlje, a štiti i od infekcija urinarnog trakta.

Danas objavljeno

Pomažu li banane u mršavljenju ili uzrokuju gojenje

Vanja A

Šest zdravstvenih razloga da često jedete cveklu

Vanja A

Zaboravite kokice i uživajte u filmovima bez grižnje savjesti

Vanja A

Ostavite komentar