17. Aprila 2021.

Ljekari zabrinuti zbog gostiju: U Mostaru pada crna statistika, epidemiološka situacija poviljnija

Big Portal

UKlinici za infektivne bolesti u Mostaru tokom aprila je umrlo 118 osoba od posljedica uzrokovanih korona virusom, dok je 326 pacijenata hospitalizovano.

Ovo su podaci statistike Kriznog Štaba ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, koji su svakodnevnim izvještajima tokom zadnje četiri sedmice ukazivali na teško epidemiološko stanje u Hercegovini gdje je u fokusu bio Mostar kao najugroženiji.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB tokom sedmice iza nas testirano je 6.905 uzoraka na virus korona, a pozitivnih u HNK bilo je 1.282 od čega je 805 osoba u Mostaru.

U tom periodu u mostarskoj bolnici su umrle 52 osobe, a hospitalizovano je 136 bolesnika.

Šef Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar, prim. mr. sc. Zoran Karlović za Klix kaže je danas u SKB Mostar na sastanku stručnih timova na osnovu statističkih podataka sa obazrivošću konstantnog ublažavanje epidemiološke situacije koja je bila izuzetno teška tokom zadnje četiri sedmice.

– Što se tiče kapaciteta naša bolnica je dovoljno velika i iznijela je sve ovo do sada sa velikim uspjehom i zadovoljstvom svih nas. Možemo biti ponosni našim kapacitetima, opremom i ljudstvom, jer smo pokazali da možemo ono što trebaju bolesnici i ponuditi – kazao je Karlović.

Ublažavanje epidemiološkog stanja kako upozorava nosi novi izazov, jer veliki broj građana dolazi u Mostar zbog lijepog vremena i turističke ponude.

– Mi imamo veliki pritisak, jer vidimo iz Bosne gdje su strožije mjere, građani zbog lijepog vremena nalaze odušak dolazeći u Mostar, na Bunu i u Neum. Tako da moramo biti puno obazriviji jer će sve više dolaziti do miješanja novih ljudi i sigurno mogućeg novog prenosa na ovom području. Zbog toga će ovdje i najviše trajati jer će dolaziti ne samo građani BiH nego iz cijelog okruženja – kaže sagovornik.

Zbog toga je pozvao građane da do postizanja imunizacije poštuju sve propisane mjere kako se ne bi dolazilo do neželjenog scenarija.

– Sve mjere koje su na snazi su dobre, ali je problem što se one ne poštuju. Zbog toga treba znati da je to sada jedini način zaštite, dok ne dobijemo vakcine za veći dio populacije ili barem one rizične grupe – zaključio je Karlović.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare