Ljekari više od 80 dana traže svoja prava - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ljekari više od 80 dana traže svoja prava

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevu Edo Selimić rekao je da se ni nakon 80 dana ne nazire kraj štrajku, a situacija se, prema svemu sudeći, neće još neko vrijeme promijeniti.

Šest hiljada

Kada imate ovakvu vlast, koja ne zna šta hoće, onda nema ni kraja agoniji. U slučaju da potpišemo naš važeći kolektivni ugovor, koji je usaglašen 2017. i 2018. godine, koeficijent specijaliste pada sa sadašnjih 5,30 na 4,50 – rekao je Selimović, dodavši da Sindikat nije odustao od usklađivanja koeficijanata, a Vlada KS nudi samo usklađivanje za medicinske radnike.

Doktor Selimić pojašnjava da bi se potpisivanjem njihovog prijedloga granskog kolektivnog ugovora i usklađivanjem koeficijanata otklonila počinjena diskriminacija, kao i opasnost od oko šest hiljada tužbi „nedoktora“ prema Vladi KS.

Ozbiljne reforme

–Štrajk će trajati dok se ne počne racionalno razmišljati. Nas pitaju ko će nadoknaditi štetu. Radimo u okviru zakona, u suprotnom bi bila donesena sudska odluka o obustavi štrajka. Očekujemo razumno razmišljanje vlasti, ali mislim da se u našem slučaju ne snalazi dobro – istakao je Selimić.

Pojašnjava da bi se odmah nastavilo raditi u punom kapacitetu, a Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo bi se konačno moglo posvetiti izradi normativa rada te narednu godinu provesti u ozbiljnim reformama zdravstva KS.

Avaz je kontaktirao i premijera Vlade KS Edina Fortu i ministarku zdravlja KS Amelu Sofić, ipak, nema odgovora.

Primaju se samo životno ugroženi pacijenti

Štrajk zdravstvenih radnika počeo je 2. septembra. Kako su rekli, u zdravstvenim ustanovama primaju se samo hitni životno ugroženi pacijenti.

Vlada KS je odnedavno omogućila osiguranicima da makar laboratorijske usluge mogu obaviti kod privatnih zdravstvenih ustanova, uz refundaciju troškova kod Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Srpskainfo
Foto: Klix/RAS Srbija

Danas objavljeno

Oskrnavljena crkva Vaznesenja Gospodnjeg u blizini migrantskog kampa

M.

Užas kod Nikšića: Pronađena tijela djevojke i muškarca

M.

Turska mijenja ime, Erdoan potvrdio

M.

Ostavite komentar