Ljekari upozoravaju da ako imate ova 2 simptoma morate odmah u bolnicu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ljekari upozoravaju da ako imate ova 2 simptoma morate odmah u bolnicu

Kada je riječ o faktorima rizika za nastanak tromba, jedan od glavnih je svakako dugotrajno sjedenje u istom položaju i držanje prekrštenih nogu

Kada se jednom formiraju, trombovi mogu da putuju kroz krvotok i da u nekom trenutku izazovu začepljenje koje može da ima i fatalan ishod. Najčešće se razvijaju posle određenih povreda, a ako se ne raspadnu prirodnim putem, ograničavaju dotok krvi ka srcu i stvaraju ozbiljno zdravstveno stanje.

Trombovi mogu da budu uzrok i plućne embolije, koja se javlja kada se ugrušak zaglavi u nekoj plućnoj arteriji i sprečava krv da dođe do pluća.

Uobičajeni simptomi tromba su duboki bol u mišićima kom nije poznat uzrok, crvenilo i otok na nozi. Ako se ugrušak pomeri ka plućima, simptomi mogu biti različiti i mogu se ispoljiti i kroz disanje. U ovim slučajevima, ljudi mogu da osete kao da nemaju vazduha ili da osjećaju bol u grudima koji se pogoršava kada udahnu.

Takođe, simptomi mogu biti i iskašljavanje krvi i nesvestice i u ovim slučajevima potrebno je odmah potražiti pomoć.

Kada je reč o faktorima rizika za nastanak tromba, jedan od glavnih je svakako dugotrajno sedenje u istom položaju i držanje prekrštenih nogu. Lekari upozoravaju da je potrebno s vremena na vreme ustati i protegnuti noge, kako ne bismo upali u rizik od neželjenog stanja.

Takođe, rizične grupe su i žene koje koriste hormonske pilule, kao i svi stariji od 60 godina, oni koji piju alkohol ili puše. Jedan od saveta lekara kako da sprečite stvaranje tromba jeste i da pijete mnogo vode jer je dehidratacija takođe jedan od faktora rizika. 

Alo.rs

Danas objavljeno

Jelo na kašiku: Bijela čorba krcata mesom i povrćem

Zeljka

Postoji li veza između ekrana, knjige i kratkovidosti?

Zeljka

Crvenilo i vidljive vene na koži su simptomi: Njegova pojava ukazuje na disbalans u organizmu

Zeljka

Ostavite komentar