Ljekari pali s prozora bolnice, dvojica stradala, treći se bori za život - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ljekari pali s prozora bolnice, dvojica stradala, treći se bori za život

Tri zdravstvena radnika misteriozno su pala s prozora bolnica u Rusiji u protekle dvije sedmice, prethodno ukazujući na radne uslove ljekara i medicinskih radnika usred pandemije koronavirusa, piše CNN.

Dvoje ljekara je preminulo, a jedan je hospitalizovan i u teškom je stanju.

Sva tri incidenta, koja istražuju ruske agencije za provođenje zakona, potaknula su intenzivnu diskusiju u ruskoj štampi i na društvenim medijima.

Aleksander Šulepov, ljekar hitne pomoći u gradu Voronjež, u teškom je stanju nakon što je u subotu pao s drugog sprata prozora bolnice, gdje je radio i gdje je primao terapiju nakon što je testiran pozitivno na COVID-19.

Šulepov je hospitalizovan zbog korona virusa 22. aprila, istog dana kada je s kolegom Aleksandrom Kosjakinom objavio video zapis u kojem je rekao da je Šulepov bio prisiljen nastaviti raditi i nakon pristiglog nalaza.

Kojyakin je ranije kritikovao bolničku upravu zbog nedostatka opreme i policija ga je ispitivala zbog navodnog širenja lažnih vijesti.

Kosjakin je u intervjuu za CNN potvrdio te detalje, te rekao da se Šulepov osjećao dobro, spremao se za otpuštanje iz bolnice.

–A odjednom se to dogodilo, nije jasno zašto i zbog čega, toliko pitanja na koja čak i nemam odgovor – kazao je.

Iz ove bolnice je navedeno da je Šulepov prekinuo smjenu čim je obavijestio bolničku upravu o svojoj pozitivnoj dijagnozi i ponuđena mu je hospitalizacija. Tri dana kasnije je povukao prethodne izjave rekavši da je u svom videu s Kosjakinom bio “preplavljen emocijama”.

Prethodno je Elena Nepomnjaščaja, vršilac dužnosti glavne bolnice u sibirskom gradu Krasnojarsk, umrla 1. maja nakon što je provela sedam dana na intenzivnoj njezi, navodi se u saopštenju regionalnog odjela Ministarstva zdravlja.

Lokalna televizijska stanica TVK Krasnojarsk izvijestila je u to vrijeme da je Nepomnjaščaja navodno pala kroz prozor tokom sastanka s regionalnim zdravstvenim službenicima, tokom kojeg su razgovarali o pretvaranju klinike u koronavirusnu ustanovu.

Ona se, piše CNN, protivila tim promjenama zbog nedostatka zaštitne opreme u bolnici. Iz Ministarstva zdravlja demantovali su njene navode.

Također, 24. aprila, Natalia Lebedeva, šef službe hitne medicinske pomoći u Star Cityu, preminula je u bolnici nakon pada.

I ona je liječena zbog sumnje na korona virus. U izjavi iz bolnice navode da je bila pravi profesionalac u svojoj oblasti, spasavajući ljudske živote svakog dana, prenosi Radio Sarajevo.

Srpskainfo
Foto: V.K./RAS Srbija

Danas objavljeno

Bura zbog izjave Milanovića: “Ne, ubijeni se ne nadoknađuju novcem”

M.

U Srpskoj 228 novozaraženih, 15 osoba preminulo

M.

FBiH: Zaraženo 378 osoba

M.

Ostavite komentar