Ljekari otkrili: Ove namirnice zapravo nisu dobar izbor - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ljekari otkrili: Ove namirnice zapravo nisu dobar izbor

Naučnici su zaključili da konzumiranje velikih doza fruktoze može da ometa pravilno funkcionisanje imunološkog sistema, piše časopis “Nature”.

Fruktoza ili voćni šećer je monosaharid koji se nalazi u voću, povrću, ali i u drugim biljkama. Svaki šećer goji, pa tako i ovaj… Osim što utiče na liniju,fruktoza remeti i metaboličke procese što je pokazalo jedno istraživanje.

Stručnjaci sa Univerziteta Svonsi, Univerziteta Bristol i Instituta Fransis Krik u Londonu su na miševima proučavali kakav je efekat fruktoze na organizam. Otkrili su da reprogramira ćelijske metaboličke procese, usled čega dolazi do zapaljinski procesa u organizmu.

Ljekari otkrili: Ove namirnice zapravo nisu dobar izbor

Istraživanja pokazuju da prekomerna konzumacija fruktoze, prema tome, može da izazove zapaljenske reakcija imunog sistema, što izaziva oštećenje ćelija i tkiva i narušava funkcionisanje organizma u celosti.

Osim toga, pojačana upotreba hrane bogate fruktozom može izazvati giht, jedan oblik artritisa i još jednu neprijatnu metaboličku bolest. Osobe koje teško vare voćne šećere mogu imati probleme sa dijarejom. Voćni šećeri se dugo zadržavaju u debelom crevu, tamo ih napadaju bakterije i dalje izazivaju gasove ili grčeve u stomaku.

Zaključak je da fruktoza povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i pojave oboljenja masne jetre, ističu lekari.

(Blic).

Danas objavljeno

Ove namirnice izbacite poslije četrdesete

Vanja A

Pileći rolat

Vanja A

Novi hit u svijetu: Mlijeko od krompira, a evo kako ga možete napraviti kod kuće

Vanja A

Ostavite komentar