Ljekari ostaju bez plate ako se zaraze svojom krivicom - BIGportal.ba
Region Vijesti

Ljekari ostaju bez plate ako se zaraze svojom krivicom

– Ljekare u Hrvatskoj su po povratku s godišnjih odmora dočekale različito sročene “ankete” i upozorenje uprava bolnica.

Međutim, sve se svodi na to da im neće biti isplaćena plata ako obole od KOVIDA-19, a zarazili su se tokom odmora “svojom krivicom”.

Hrvatsko udruženje bolničkih lekara (HUBOL) je to sinoć u saopštenju oštro osudilo kao “pokušaj diskriminacije i mogućeg protivpravnog postupanja” prema zdravstvenom osoblju, prenela je agencija Hina.

Udruženje ljekara smatra da se time diskriminšu zdravstveni radnici u odnosu na ostalo stanovništvo, jer se planira da samo oni budu “kažnjeni”.

Navode da iako je ministar zdravstva Vili Beroš demantovao da će ljekarima biti zakinuta plata, svejedno ih dijeli u tri kategorije: zaraženi na poslu, van posla i bolesni.

HUBOL ukazuje da su kategorisanje način zaraze KOVIDOM-19 ljekara i “razvrstavanje i penalizovanje samo jedne grupe građana na osnovu načina kako su se razboljeli, jasno diskriminatorno i neustavno i uz to stručno neutemeljeno”.

HUBOL je u saopštenju podsjetilo da je, po hrvatskim zakonima, neisplata plate, ako je posao obavljen u skladu s ugovorom o radu, krivično delo i da će hrvatski ljekari, ako im prava budu prekršena, biti prisiljeni da se obrate sudu.

Inače, u Hrvatskoj već neko vrijeme tinja nezadovoljstvo radom i odlukama Nacionalnog štaba Civilne zaštite Hrvatkse. Prvi glasovi protiv njihovih odluka počeli su se da se javljaju još u vrijeme dok je u Hrvatskoj sav život stao u pokušaju da se zaustavi pandemija i još više kada je Stab počeo da donosi nelogične i jasno političke odluke.

Na Fejsbuku se tako pojavila grupa “Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite” u koju se u kratko vrijeme uključilo 129 hiljada ljudi.

Sada se preko te grupe priprema tužba protiv Republike Hrvatske zbog odluka Stožera.

(Beta)

Danas objavljeno

Stranci traže analizu teksta izmjene Izbornog zakona

M.

Ministar traži suspenziju policajca koji je udarao radnika na parkingu u Sarajevu

M.

Predmet “Dženan Memić”: Svjedoci govorili o snimcima s kuće Šerifa Konjevića

M.

Ostavite komentar