26. Augusta 2020.

Ljekari ostaju bez plate ako se zaraze svojom krivicom

Big Portal

Međutim, sve se svodi na to da im neće biti isplaćena plata ako obole od KOVIDA-19, a zarazili su se tokom odmora “svojom krivicom”.

Hrvatsko udruženje bolničkih lekara (HUBOL) je to sinoć u saopštenju oštro osudilo kao “pokušaj diskriminacije i mogućeg protivpravnog postupanja” prema zdravstvenom osoblju, prenela je agencija Hina.

Udruženje ljekara smatra da se time diskriminšu zdravstveni radnici u odnosu na ostalo stanovništvo, jer se planira da samo oni budu “kažnjeni”.

Navode da iako je ministar zdravstva Vili Beroš demantovao da će ljekarima biti zakinuta plata, svejedno ih dijeli u tri kategorije: zaraženi na poslu, van posla i bolesni.

HUBOL ukazuje da su kategorisanje način zaraze KOVIDOM-19 ljekara i “razvrstavanje i penalizovanje samo jedne grupe građana na osnovu načina kako su se razboljeli, jasno diskriminatorno i neustavno i uz to stručno neutemeljeno”.

HUBOL je u saopštenju podsjetilo da je, po hrvatskim zakonima, neisplata plate, ako je posao obavljen u skladu s ugovorom o radu, krivično delo i da će hrvatski ljekari, ako im prava budu prekršena, biti prisiljeni da se obrate sudu.

Inače, u Hrvatskoj već neko vrijeme tinja nezadovoljstvo radom i odlukama Nacionalnog štaba Civilne zaštite Hrvatkse. Prvi glasovi protiv njihovih odluka počeli su se da se javljaju još u vrijeme dok je u Hrvatskoj sav život stao u pokušaju da se zaustavi pandemija i još više kada je Stab počeo da donosi nelogične i jasno političke odluke.

Na Fejsbuku se tako pojavila grupa “Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite” u koju se u kratko vrijeme uključilo 129 hiljada ljudi.

Sada se preko te grupe priprema tužba protiv Republike Hrvatske zbog odluka Stožera.

(Beta)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare