Ljekari objavili: Ohrabrujući rezultati nove genske terapije kod oboljelih od leukemije - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje Vijesti

Ljekari objavili: Ohrabrujući rezultati nove genske terapije kod oboljelih od leukemije

Dvoje pacijenata obolelih od raka nalaze se u remisiji i posle više od 10 godina nakon što su bili podvrgnuti inovativnoj genskoj terapiji, zbog čega se lekari nadaju da bi lek za određene vrste te bolesti mogao da bude na dohvat ruke.

U studiji, objavljenoj u žurnalu „Nature“, navodi se da dvoje pacijenata, koji su imali hroničnu limfocitnu leukemiju, više nemaju rak, i to više od decenije kada su učestvovali u ranom ispitivanju lečenja terapijom himerna antigen receptor (CAR) T-ćelijama, što podrazumeva menjanje gena u imunom sistemu tela da lovi i uništava kancerogene ćelije.

Ti pacijenti su, kako se dodaje u studiji, „postigli potpunu remisiju“ nakon što su prvobitno primili terapiju tokom ispitivanja 2010. godine.

Doktor Karl Džun, ekspert za gensku terapiju sa Univerziteta Pensilvanije i jedan od autora studije, izjavio je za „Njujork tajms“ da je njegov tim očekivao da T-ćelije nestanu iz organizma pacijenata, ali se ispostavilo da su se zadržale mnogo duže.

T-ćelije su oblik belih krvnih zrnaca koje imaju ključnu ulogu u imunom sistemu ljudi, pomažući u odbrani od kancerogenih ćelija, virusa, bakterija. Kod obolelih od raka, međutim, dolazi često do značajnog pada imunološkog odgovora, a terapija CAR T-ćelijama ima za cilj da to preokrene.
Terapija je dobila odobrenje Uprave za hranu i lekove, ali je dostupna samo onim pacijentima kod kojih nije bilo uspeha prilikom druga dva standardna načina lečenja.

Prema „Tajmsu“, ova terapija ima i ozbiljne neželjene efekte, uključujući visoku temperaturu, komu, pa čak i smrtni ishod, preneo je RT.

Jedan od pacijenata, Dag Olson (75) koji je bio podvrgnut tretmanu rekao je za AP:
„Odlično se sada osećam. Još uvek sam vrlo aktivan. Trčao sam polumaraton sve do 2018. Ovo je lek, a oni tu reč ne koriste olako”.

Danas objavljeno

Savjet ministara jednoglasno usvojio Nacrt dokumenta okvirnog budžeta

M.

Vučić otkrio kada će razgovarati sa Putinom

M.

Podnesen izvještaj protiv v.d. direktora Republičkog zavoda za geološka istraživanja

M.

Ostavite komentar