Ljekari apeluju na građane: Vakcina jedini pancir u borbi sa koronom - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ljekari apeluju na građane: Vakcina jedini pancir u borbi sa koronom

Korona brojevi u Republici Srpskoj rastu iz dana u dan, a medicinari upozoravaju da borbu otežava to što zaraženi građani nerado otkrivaju kontakte, kao i činjenica da mnogi i dalje “bježe” od vakcine koja je trenutno jedini pancir protiv kovida.

Rekorderi po broju novozaraženih i dalje su Banjaluka i Bijeljina koje već danima prednjače na spisku lokalnih zajednica sa najviše zaraženih koronom.

Specijalista epidemiologije u banjalučkom Domu zdravlja Vesna Lučić Samardžija ističe da je epidemiološka situacija očekivano nepovoljna.

“Tokom ljeta smo putovali, okupljali se, a mnogi nisu poštovali ni one mjere za koje iz iskustva znamo da nas mogu zaštititi, poput nošenja maske i držanja distance. Na sve to, nemamo dovoljan broj vakcinisanih”, rekla je Lučić Samardžija za “Glas Srpske”.

Osim toga, dodaje, i đaci su se vratili u klupe, a među školskom populacijom se virus veoma brzo prenosi, tako da sve to utiče na povećanje broja oboljelih.

“Građani su izuzetno nevoljni da daju kontakte, tako da veoma teško možemo identifikovati klastere kao na početku epidemije”, rekla je Lučić Samardžija.

Naglasila je da smo skoro godinu dana imali samo mjere prevencije, ali da sada imamo na raspolaganju više različitih vakcina koje su pancir kada govorimo o teškim oblicima bolesti.

“Građani bi trebalo da razmisle i da donesu ispravnu odluku, da se vakcinišu prije nego što bude kasno. Teški oblici bolesti nisu rezervisani samo za starije, već i kod mladih koji su potpuno zdravi može se razviti teška klinička slika. Možemo se zaraziti i ako smo vakcinisani, ali nas vakcina štiti od teškog oblika bolesti. Neki od starijih pacijenata koji su oboljeli, a vakcinisani su, kazali su mi: ‘Sine dragi, ne bismo ovo preživjeli da se nismo vakcinisali’”, istakla je Lučić Samardžija.

Epidemiolog u bijeljinskom Domu zdravlja Mladen Grujičić upozorava da se delta soj, koji je trenutno aktuelan, veoma brzo širi te da obolijevaju cijele porodice.

“Nalazimo se u četvrtom talasu i imamo i sve više zaražene djece. Ohrabruje što nema djece sa teškom kliničkom slikom, ali se ovaj soj virusa veoma brzo prenosi među školarcima”, rekao je Grujičić.

On je apelovao na građane da poštuju epidemiološke mjere i naglasio da je vakcinacija najbolja zaštita.

“Osim toga, maske nas štite i od drugih respiratornih infekcija, što se potvrdilo lani, kada je bilo veoma malo oboljelih od klasičnog gripa”, rekao je Grujičić.

Oni koji nisu, treba da se vakcinišu, upozorava Grujičić, jer će na taj način zaštititi ne samo sebe već i ostale grupe koje iz nekog razloga ne mogu da prime vakcinu.

“Imunizacijom skraćujemo put širenja virusa”, naglasio je Grujičić.

Danas objavljeno

“Sudija svjesno prekršio zakon” Draganu Borovčaninu 16 mjeseci zatvora

M.

“Kovid propusnice su samo početak, nećemo tu stati”

M.

Dodik: Naše političke akcije ne ugrožavaju bezbjednost

M.

Ostavite komentar