23. Septembra 2021.

Litvanija kaže da zbog cenzure ne bi trebalo koristiti kineske telefone

Big Portal

Telefoni koje u Evropi prodaje kineski gigant pametnih telefona Xiaomi Corp imaju ugrađenu sposobnost otkrivanja i cenzurisanja pojmova poput “Oslobodite Tibet”, “Živela nezavisnost Tajvana” ili “Pokret za demokratiju”, saopštilo je u utorak državno državno telo za sajber bezbednost.

Ta opcija Xiaomi-jevog softvera za telefon Mi 10T 5G bila je isključena za “region Evropske unije”, ali se može uključiti daljinski u bilo kom trenutku, navodi se u izveštaju Nacionalnog centra za sajber bezbednost Ministarstva odbrane. “Naša preporuka je da ne kupujete nove kineske telefone i da se što pre rešite onih koji su već kupljeni”, rekao je prilikom predstavljanja izveštaja zamenik ministra odbrane Margiris Abukevicius.

U izveštaju se navodi da lista termina koje bi sistemske aplikacije Xiaomi telefona mogle da cenzurišu, uključujući podrazumevani internet pregledač, trenutno uključuje 449 termina na kineskom i stalno se ažurira. “Ovo nije važno samo za Litvaniju, već i za sve zemlje koje koriste Xiaomi opremu”, navodi se u izveštaju centra.

U izveštaju Nacionalnog sajber centra takođe se navodi da Xiaomi telefon šalje šifrovane podatke o upotrebi telefona na server u Singapuru. Kineska kompanija Huawei Technologies Co. je takođe otkrila sigurnosnu grešku u telefonu P40 5G, dok nijedna nije pronađena u telefonu drugog kineskog proizvođača, OnePlus-a. Predstavnik Huaweija na Baltiku rekao je da njihovi telefoni ne šalju podatke korisnika van kompanije.

Odnosi između Litvanije i Kine su se nedavno pogoršali. Kina je prošlog meseca zatražila da Litvanija povuče svog ambasadora u Pekingu i rekla da će opozvati svog izaslanika u Viljnusu pošto je Tajvan objavio da će se njena misija u Litvaniji zvati Tajvansko Predstavništvo.

Tajvanske misije u Evropi i Sjedinjenim Državama koriste naziv grada Taipei, izbegavajući pozivanje na samo ostrvo, za koje Kina tvrdi da je njena teritorija.

Savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan razgovarao je prošle nedelje sa premijerkom Litvanije Ingridom Simonite i naglasio podršku njenoj zemlji pred pritiskom Kine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare