Liturgijom u Hramu Svetog Save počeo Sabor SPC - BIGportal.ba
Region Vijesti

Liturgijom u Hramu Svetog Save počeo Sabor SPC

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, u sasluženju otečastvenih arhijereja, služi svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Save u Beogradu, čime je započelo redovno godišnje zasjedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, koje okuplja vladike iz zemlje i inostranstva.

Nakon bogosluženja slijedi radni dio, zatvoren za javnost, na kojem se donose odluke iz života Crkve, ali često i zauzimaju stavovi koji i imaju političku težinu.

Patrijarh Porfirije prvi put predsjedava Saboru, a radni dio Sabora će, kako je najavljeno, zbog epidemiološke situacije biti održan u kripti hrama, umjesto u Patrijaršiji, kako je bilo uobičajeno.

Očekuje se da će glavne teme ovog najvišeg zakonodavnog crkvenog tijela biti izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, mitropolita crnogorsko-primorskog, kao i episkopa valjevskog.

Tema Sabora biće i Temeljni ugovor o zaštiti Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koji će, kako je najavljeno, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić. Biće riječi i o stanju na Kosovu i Metohiji.

Podsjećamo, ustoličenje Njegove svetosti patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji odgođeno je zbog epidemioloških mjera.

Danas objavljeno

Policija na nogama: U banjalučkom naselju u kontejneru pronađen više bombi

M.

U Crnoj Gori uhapšen Slobodan Peković, osumnjičen za ratne zločine u BiH

M.

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Ostavite komentar