20. Septembra 2022.

Litijum možda odlazi u istoriju, ali nastradaće rakovi

Big Portal

Grupa inženjera sa Univerziteta Merilend (SAD) testirala je ljušture rakova i hitin, koji sadrže, kao zamenu za vrlo skupi litijum u baterijama za električne automobile.

Ne treba zaboraviti da ekstrakcija litijuma ima znatan i destruktivan uticaj na životnu sredinu. Osim toga, litijum-jonske baterije nije lako razgraditi ili reciklirati, podseća Revijahak.

Cena litijuma na tržištu je znatno porasla. Rusko-ukrajinski rat takođe je bio jedan od okidača, s obzirom da je Rusija najveći izvoznik litijuma na svetu, a zbog međunarodnog embarga nametnutog Putinu, izvoz je zaustavljen.

Među različitim materijalima naučnici sa Univerziteta Merilend su otkrili da je hitozan odlična opcija za budućnost baterija za vozila sa nultom emisijom. U studiji objavljenoj pre nekoliko dana ističu se sjajni rezultati sa ovim polimerom.

Decenijama je naučna zajednica izdvajala hitin iz ljuštura rakova za sve vrste primena, od tekstila do biorazgradive plastike. I hitin i njegov sestrinski polimer hitozan smatraju se ekološki prihvatljivim i netoksičnim, pa postoji veliki interes da se ova hemijska jedinjenja koriste u baterijama.

Još 2016. godine u laboratoriji na Univerzitetu Britanska Kolumbija otkrili su da se izlaganjem hitina visokim temperaturama uz dodatak azota, oklop raka transformiše u materijal pogodan za elektrode.

Rad u laboratoriji Univerziteta Merilend doveo je do sjajnih rezultata. Ovaj materijal je generisao električnu struju od 50 miliampera po kvadratnom centimetru tokom 400 sati (ili 1.000 ciklusa punjenja), što je vrlo blizu onome što mogu male litijumske baterije.

Još jedna od velikih prednosti hitina je njegova cena. Hitozan košta samo oko 1,75 dolara po gramu, a nije bila potrebna velika količina materijala da se napravi prototip baterije u laboratoriji Univerziteta Merilend (oko 20 mikrograma za bateriju veličine novčića).

Svet i auto-industrija možda dobiju ekonomski i ekološki prihvatljiviju alternativu, ali ne možemo da ne primetimo da će u tom slučaju nastradati rakovi.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare