8. Novembra 2022.

Litija u Kosovskoj Mitrovici; Vladika Teodosije: Važno da budemo složni i jedinstveni

Big Portal

U Crkvi Svetog Dimitrija episkop raško-prizrenski Teodosije služio je liturgiju, a onda je gradskim ulicama prošla litija.

U centru sjevernog dijela Kosovske Mitrovice presječen je i slavski kolač.

Episkop raško-prizrenski Teodosije poručio je da je mnogo važno da u ovim danima budemo složni i jedinstveni.

– Imamo oko čega da se složimo, evo i današnji praznik nas je okupio i složio. I današnji praznik je pokazatelj da samo ujedinjeni i složni možemo postići ono što je za sve nas dobro i korisno. Neka molitve svetog Dimitrija budu blagoslov kako ovom gradu, žiteljima i ovoj djeci, tako svim žiteljima našeg svetoga Kosova i Metohije – naveo je vladika Teodosije.

Mirno protiče i četvrti dan od kako su Srbi odlučili da napuste prištinske institucije i u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije.

Od juče i formalno nema srpskih sudija u sudovima, tužilaca u tužilaštvima, policijaca u policijskim stanicama, službenika u lokalnim samoupravama.

Proces napuštanja institucija zbog nametanja preregistracije vozila, kao i suspenzije komandira policije u regionu sjever Nenada Đurića i neformiranja ZSO nastavlja se i danas, a očekuje se da institucije napuste svi oni koji do sada to nisu učinili – među njima su i pripadnici carinske službe.

Srbi sa sjevera kažu da su na potezu sada vlasti u Prištini da ispune njihove zahtjeve.

Premijer Aljbin Kurti sastao se danas sa liderima opozicionih partija, a predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj napustio je sastanak jer, kako kaže, Kurti nije odgovorio na pitanje zašto nije prihvatio zahtjev američke administracije o odlaganju roka za preregistraciju vozila.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare