Litija na ulicama Vukovara nakon 30 godina - BIGportal.ba
Region Vijesti

Litija na ulicama Vukovara nakon 30 godina

Prvi put od rata na prostoru bivše Jugoslavije, poslije 30 godina, pravoslavna litija je u nedjelju prošla ulicama Vukovara. Srbi su se od crkve Svetog Oca Nikolaja iz centra grada uputili ka Dunavu na osvećenje obnovljenog Bogojavljenskog krsta.

Na tom mjestu krst je podignut još krajem 19. vijeka, a stradao je u ratnom vihoru 1991. godine. Važno pravoslavno znamenje obnovljeno je, zahvaljujući dugo čekanoj dobroj volji rukovodstva grada.

Litija je na ulice izvela više stotina Srba koji su, poslije gotovo tri decenije, svoje molitve iznijeli iz hrama pod vedro nebo, prenosi Srbijadanas.

Podsjećamo, crnogorski predsjednik Milo Đukanović potpisao je 28. decembra zakon o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Ovaj zakon usvojen je glasovima vladajuće koalicije i SDP-a nakon incidenta u Skupštini Crne Gore.

Poslanici opozicionog Demokratskog fronta (DF) pozvali su prethodno Đukanovića da ne potpisuje Zakon, već da ga vrati Skupštini na doradu.

Zakonom je predviđeno da su državna svojina verski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, a za koje nema dokaza o pravu svojine vjerskih zajednica.

Precizirano je da će se u pogledu postojanja dokaza o činjenicama primjenjivati dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

U Skupštini Crne Gore, nakon što je usvojen Zakona o slobodi vjeroispovesti, došlo je do hapšenja poslanika DF-a.

NN

Danas objavljeno

Preminuo Aki Rahimovski

Zeljka

Slovenija: Više povrijeđenih u nezgodi sa balonom

M.

Nestali mladić iz Splita sinoć bio aktivan na Viberu

M.

1 Komentar

Васкрсија, Бања Лука, Република Српска 21 Januara, 2020 at 5:32 pm

Слава и хвала Богу на висинама, а међу људима добра воља ….
Измјешали сте текст о литији у Вуковару са текстом о проблемима у Црној Гори…

Odgovori

Ostavite komentar