LISTA ZLA: Ovo su Albanci koji su do sada pozvani u Hag zbog zločina na Kosovu - BIGportal.ba
Region Vijesti

LISTA ZLA: Ovo su Albanci koji su do sada pozvani u Hag zbog zločina na Kosovu

Tačno 35 osoba do danas su javno potvrdile da su pozvane da u svojstvu osumnjičenog ili svjedoka daju svoj iskaz po nalogu suda ili tužilaštva koji se bave istragom zločina OVK u Hagu.

Tačno 35 osoba do danas su javno potvrdile da su pozvane da u svojstvu osumnjičenog ili svjedoka daju svoj iskaz po nalogu suda ili tužilaštva koji se bave istragom zločina OVK u Hagu.

Javnost u Srbiji i na Kosovu u različitom raspoloženju dočekuje finalizaciju prvih istraga za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK. U Srbiji, vijesti o saslušanjima i pozivima tužilaštva dočekuje se sa skrivenom nadom, ali preovlađuje skepsa – opravdano, nakon što su se istrage protiv čelnika OVK ranije izjalovile.

U Prištini pozivi Specijalnog suda, međutim, izazivaju prave političke i nacionalističke zemljotrese. Pitanje suda toliko je politizovano da se optužbe (što je posebno morbidno) koriste za podizanje političkog rejtinga pojedinaca. I tako će biti sve dok ne budu donesene i pravosnažne presude kao proizvod istraga, čiji se kraj – u vidu optužnica – za sada ne nazire. Iako su istrage tajne, imena većine svjedoka i osumnjičenih do danas pozvanih u Hag ipak su stigla do javnosti. Ovo je evidencija Blica.

Jesu li Tači i Veselji saslušani?

Iako su zajedno sa Haradinajem pominjani u izvještaju Dika Martija, ali i u drugim spekulacijama o zločinima nad srpskim stanovništvom, predsjednik Tači i Kadri Veselji do danas nisu priznali da su dobijali pozive iz Haga. Pojedini izvori, međutim, tvrde da su njih dvojica saslušani u tajnosti, a i ranije je pisano da bi Tači mogao biti svjedok protiv Haradinaja.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar